Clicky

 
Transport Online - Cao-overleg: Werkgevers willen gemoderniseerde cao

Cao-overleg: Werkgevers willen gemoderniseerde cao

Cao-overleg: Werkgevers willen gemoderniseerde cao
27-10-2016 10:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Op woensdag 26 oktober is het cao-overleg tussen TLN, VVT en de vakbonden gestart. De inzet van TLN is één gemoderniseerde cao voor de hele sector met een looptijd van 2 jaar (1 januari 2017 - 31 december 2018).

TLN heeft voorgesteld om de lonen die horen bij de loonschalen A tot en met H, de verblijfskosten en de bruto toeslagen te verhogen met 1,25% op 1 juli 2017 en met 1,25% op 1 januari 2018. Volgens TLN worden met deze voorstellen belangrijke stappen gezet in de modernisering van de arbeidsvoorwaarden in de sector.

"De uitgewisselde voorstellen zijn nog vers, maar van de voorstellen van TLN en VVT worden we niet meteen enthousiast", aldus CNV Vakmensen.

Werkgevers zijn het niet met elkaar eens

De VVT (Vereniging Verticaal Transport) is het eens met de voorstellen die TLN heeft gedaan. Alleen punt 2 van de voorstellen, het verhogen van het basissalaris door het verlagen van de toeslagen voor overuren, wil de VVT niet overnemen. Daarvoor heeft de VVT nog geen alternatief. Dit punt wordt nog met de leden van de VVT besproken.

CNV is het ook nog niet eens met werkgevers

Bij het snel doorlezen van de voorstellen valt het al op dat er een groot verschil is in de voorstellen van het CNV en TLN/VVT. "De werkgevers willen het basisloon verhogen, maar je overurentoeslag verlagen. Daarnaast willen de werkgevers meer zeggenschap over arbeidstijden, maar alleen als dat hen goed uitkomt. Een persoonlijk keuze budget bestaat uit acht procent vakantietoeslag en zes vakantieagen. Hieruit moet je wel de scholing (code 95) betalen. Vijftien procent minder ziekengeld, maar dan wel 0,6 procent meer loon."

Lonen met 2,5% omhoog

"Dit zijn we niet gewend. Meteen in de eerste ronde al een loonbod van 2,5 procent, dat is nog niet eerder vertoond. Op 1 juli 2017 1,25% en op 1 januari 2018 ook 1,25%", laat CNV Vakmensen weten na de onderhandelingen.

Wat TLN betreft is er vanaf 1 januari 2017 nog maar één cao en dat is de TLN cao. Geen compensatie voor de KNV cao. Voor werknemers die onder de KNV cao vallen betekent dit dat zij de betere sociale regelingen uit de KNV cao kwijt raken. Denk hierbij onder andere aan de verplichting tot overwerk en nachtarbeid voor werknemers van 50 jaar en ouder. De twee ATV dagen voor niet rijdend personeel. De achttien ATV dagen voor werknemers ouder dan 50 die 30 jaar in de sector hebben gewerkt.

Op 17 november en 1 december zullen de onderhandelingen voortgezet worden. in de tussentijd gaan alle partijen met hun achterban overleggen over de voorstellen.

De voorstellen van TLN voor een sector-cao, inclusief de voorstellen met betrekking tot vernieuwing van de cao, kunt u hieronder downloaden.


Wat vindt u als werkgever/werknemer van de cao voorstellen? Wat zijn uw gedachten hierover? Mail het ons en wij verwerken het in een nieuwsbericht later vandaag. (anonieme reacties worden niet geplaatst) Reageren mag per mail: redactie@transport-online.nl

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden