Clicky


FNV vraagt drie procent loonsverhoging voor nieuwe transport cao

FNV vraagt drie procent loonsverhoging voor nieuwe transport cao
26-10-2016 10:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vandaag, woensdag 26 oktober, beginnen de cao-onderhandelingen in de transportsector. FNV Transport en Logistiek legt daarbij de nadruk op meer waardering van het vakmanschap. Egon Groen, cao-onderhandelaar: "Werkgevers jubelen dat het weer goed gaat in de sector. Werknemers merken daar nog helemaal niets van. Het wordt tijd voor structurele verbeteringen voor werknemers."

Het uurloon van een zeer ervaren vrachtwagenchauffeur is nog geen 14 euro bruto. Om een fatsoenlijk loon te verdienen moeten ze daarom veel overuren maken. Chauffeurs zijn vaak 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar. De werkgever bepaalt wanneer je wel en wanneer je niet werkt. 

"Dat is allemaal echt niet meer van deze tijd", zegt Groen. "Altijd maar werken, altijd maar beschikbaar zijn voor je baas. Het ziekteverzuim onder ouderen is enorm hoog. Als we de huidige vakmensen willen behouden en jongeren willen aantrekken, moeten we deze cultuur in de transportsector veranderen. Welke jongere wil er onder deze voorwaarden nog gaan werken in deze sector?"

De FNV wil een cao met een looptijd van een jaar. De bond vraagt een loonsverhoging van drie procent met een extra structurele loonsverbetering voor de zeer ervaren chauffeurs en meer zeggenschap over arbeidstijden. Groen: "Daarnaast willen we afspraken maken over een generatiepact, zodat oudere werknemers minder kunnen gaan werken en er meer echte banen komen voor jonge mensen in de sector."

In de transportsector werken 130.000 werknemers.