Clicky

 
Transport Online - Sloop 'Jungle' van Calais begonnen [+video]

Sloop 'Jungle' van Calais begonnen

Sloop 'Jungle' van Calais begonnen [+video]
25-10-2016 19:29 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

CALAIS - Bouwvakkers zijn dinsdag begonnen met het ontmantelen van het geïmproviseerde vluchtelingenkamp bij Calais. Ze gebruikten mokers om de verlaten onderkomens in de zogenoemde Jungle te slopen.

De politie hield gewapend met waterkanonnen een oogje in het zeil terwijl honderden migranten stonden te wachten op bussen. Ze worden overgebracht naar opvangcentra elders in Frankrijk. Volgens functionarissen verloopt de operatie vreedzaam.

De regering stuurde dinsdagochtend vroeg sociaal werkers en vertalers met pamfletten het kamp in. Zij moesten de inwoners overhalen zich voor te bereiden op een vertrek uit de Jungle.

Sommige migranten hebben maanden of zelfs jaren doorgebracht in het kamp. Toch leken velen zich neer te leggen bij de sloop van hun voormalige woonplaats. "We weten dat het afgelopen is met de Jungle'', erkende een 21-jarige Afghaan, die onderweg was naar de hangar waar migranten worden geregistreerd.

De vluchtelingen die naar officiële opvangcentra gaan, komen voornamelijk uit Afghanistan, Soedan, Ethiopië en Eritrea. Ze wilden allen naar Groot-Brittannië. Dat land neemt vooralsnog uitsluitend kinderen zonder begeleiders op. Die verblijven nu in een aparte loods.

Kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwde dinsdag dat veel minderjarigen zich nog niet hebben kunnen registreren, terwijl de sloop van het kamp al is begonnen. Sommige kinderen zouden daardoor niet terecht kunnen op een veilige plek.

"Nadat vandaag rond het middaguur de registratie sloot, stonden nog tientallen kinderen buiten zonder nadere informatie'', klonk het. De organisatie roept de Franse autoriteiten op de sloop te staken tot alle kinderen in de Jungle zijn geregistreerd en opgevangen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen