Clicky

 
Transport Online - Ontruiming 'jungle' van Calais rustig begonnen

Ontruiming 'jungle' van Calais rustig begonnen

Ontruiming 'jungle' van Calais rustig begonnen
24-10-2016 20:19 | Buitenland | auteur ANP

CALAIS - De ontruiming van de 'jungle' van Calais, het kamp met duizenden vluchtelingen en migranten in de Noord-Franse havenstad, is maandag zonder veel problemen begonnen. De registratie en het vertrek van de eerste groepen verliepen rustig. Tientallen bussen stonden voor hen klaar op een geïmproviseerd station.

Prefect Fabienne Buccio van het departement Pas-de-Calais verwachtte op de eerste dag 2000 mensen naar Franse opvangcentra elders te kunnen brengen. Voor het middaguur waren er al zevenhonderd vertrokken. De autoriteiten schatten dat er in de jungle 6000 tot 8000 mensen bivakkeerden die naar Engeland willen.

In loodsen in en bij Calais zijn bedden geplaatst voor achterblijvers die de komende dagen worden vervoerd. Ongeveer vijfhonderd minderjarigen zijn ondergebracht in een hal waar Britse functionarissen aanwezig zijn. Het gaat om kinderen van wie men aanneemt dat ze al familie in Groot-Brittannië hebben. Als dat zo is, kunnen zij worden herenigd.

Franse media meldden maandag dat er ongeveer 1250 politiemensen en gendarmes op het terrein in de buurt van de Kanaaltunnel aanwezig waren. Ze hoefden niet in te grijpen. Zondagnacht kwam het wel tot enkele opstootjes. Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken toonde zich tevreden over de gang van zaken tot dusver. Hij zei tegen Franse media dat de situatie onder controle is.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de rest van de ontruiming ook gladjes zal verlopen. De hulporganisatie L'Auberge des Migrants denkt dat een harde kern, van mogelijk wel 2000 man, niet weg wil uit het kamp. Er is maandag nog geen begin gemaakt met de sloop ervan.

De Belgische politie houdt met behulp van drones in de gaten of bewoners van de jungle het land proberen binnen te komen. In de West-Vlaamse grensstreek patrouilleren bovendien 120 extra agenten om te voorkomen dat een havenstad in België het nieuwe Calais wordt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,947
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats