Clicky

 
Transport Online - Rellen bij 'jungle' in Calais [update]

Rellen bij 'jungle' in Calais [update]

Rellen bij 'jungle' in Calais [update]
23-10-2016 14:51 | Buitenland | auteur ANP

CALAIS - Nog voordat de officiële ontruimingen van de zogenoemde jungle in Calais beginnen, zijn er al rellen ontstaan. Want veel bewoners willen niet verhuizen. Zondagochtend is er met stenen naar de politie gegooid. De politie reageerde daarop met traangas, meldde de Belgische krant L'Echo.

De Franse regering wil het omstreden kamp vanaf maandag officieel ontruimen, zodat het op vrijdag leeg is. De vluchtelingen worden vanaf maandag met bussen naar diverse opvangcentra in Frankrijk gebracht.

Een specifieke regeling geldt er voor minderjarigen die zonder familieleden in het kamp wonen. Zij mogen in eerste instantie in containers in Calais blijven wonen, maar als ze familie in Groot-Brittannië hebben, wil Frankrijk dat er een gezinshereniging komt.

Er wonen volgens de officiële Franse cijfers zo'n 6500 illegalen in de krottenwijk, maar volgens een telling zaterdag van hulporganisaties gaat het om zo'n 8100 migranten. Deze willen het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.

Volgens hulporganisatie L'auberge des migrants hebben ongeveer 2000 vluchtelingen gezegd dat ze de jungle niet willen verlaten. "Sommigen verschuilen zich rond Calais", vertelde woordvoerder Christian Salomé aan de krant Journal de Dimanche.

Sinds de aankondiging van de ontruiming in september zijn er al ruim tweeduizend illegalen het kamp ontvlucht. Hulporganisaties vrezen dat veel illegalen een winter tegemoet gaan in andere vluchtelingenkampen zonder infrastructuur en ondersteuning. Daar zouden ze gemakkelijk in de handen kunnen vallen van mensensmokkelaars.

Er worden zo'n 1250 Franse politieagenten ingezet om de ontruiming zonder problemen te laten verlopen. En om te voorkomen dat de vluchtelingen hun heil zoeken in België en van daaruit naar Groot-Brittannië proberen te komen, heeft België 120 politieagenten naar de grensstreek gestuurd, die extra controles uitvoeren.

In de jungle wonen volgens de autoriteiten ook zo'n tweehonderd activisten van No Border, een beweging die voor een wereld zonder landsgrenzen pleit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,984
Diesel1,608

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions