Clicky


Nieuwe rechtstreekse spoorverbinding tussen België en Zweden

Nieuwe rechtstreekse spoorverbinding tussen België en Zweden
21-10-2016 13:32 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENT(B) - Op donderdag 20 oktober 2016 werd in de Gentse haven het startschot gegeven van de Sweden Xpress. Dat is de achtste verbinding in het Europese Green Xpress Network van B Logistics. Zo geeft B Logistics een boost aan het intermodaal en conventioneel spoortransport in Europa. Ladingen uit de Gentse haven zullen naar Antwerpen gebracht worden voor aansluiting op de Sweden Xpress.

De Sweden Xpress is de eerste Xpress-verbinding die ontwikkeld is op vraag van de intermodale markt, maar de trein zal worden aangevuld met conventionele ladingen. Gezien de specifieke vraag van een aantal verladers in de haven van Gent zal er een reguliere feedertrein rijden om de ladingen uit het Gentse naar Antwerpen te brengen voor aansluiting op de Sweden Xpress.

Strategische doelstelling

Deze verbinding sluit mooi aan bij de strategie van het Havenbedrijf Gent als multimodale haven. Het Havenbedrijf zet immers graag verder in op duurzaam vervoer tussen de haven en het hinterland. Nu neemt dit vervoer ruim tien procent in van de modal split. Er wordt gestreefd naar vijftien procent in de toekomst. Bovendien is het gros van de kaaien in de haven van sporen voorzien en wordt er volop geïnvesteerd in extra sporen(bundels) aan het Kluizendok. 

Jaar na jaar is Zweden één van de belangrijkste handelspartners van de Gentse haven. Deze treinverbinding zal dit verder stimuleren.

Sweden Xpress praktisch

De Sweden Xpress verbindt België (met Antwerpen-Noord als hub) drie keer per week met Zweden (met Malmö als hub), telkens met vertrek op dinsdag, donderdag en zaterdag. Aan Zweedse kant verzorgt partner Green Cargo de ‘last mile’ en worden er op korte termijn connecties voorzien naar Denemarken en Noorwegen. De trein heeft een reistijd van 21 uur van rangeerstation naar rangeerstation.