Clicky


Gedupeerden scheepsbrand Hamburg betalen losgeld voor hun containers

Gedupeerden scheepsbrand Hamburg betalen losgeld voor hun containers
18-10-2016 18:08 | Transport | auteur Redactie [MV]

RHENEN / HAMBURG (D) - “Na een brand begin september op een schip van Hamburg Sud in de haven van het Duitse Hamburg werden diverse containers, waarvan ook een van ons bedrijf vastgehouden op de kade”, stelt mede-eigenaar Matthew Wardenaar van Dierencentrum Grebbehof in Rhenen.

De eigenaars konden ze uiteindelijk terugkrijgen tegen betaling van 1.575 euro voor een 20 ft container en 2.500 euro voor een 40 ft container. Dat betreft stallingskosten die in rekening worden gebracht.

“Er zijn meer bedrijven die hiermee te maken hebben. Wij hebben vertraging door die brand waar wij geen schuld aan hebben, vervolgens moeten wij ons inschrijven om onze container terug te krijgen. Daarna komt er een verzekeringsverhaal dat eerst niet goed gaat en ze houden lange tijd onze spullen vast. Dan moeten wij ook nog eens de rekening betalen”, vertelt Wardenaar. Hij heeft er tot nu toe samen met zijn collega-directeur Henk Maasland veel werk aan gehad.

Wardenaar: “Dit is wel een heel makkelijke manier van geld verdienen voor Hamburg Sud Nederland.”

"Wij hebben via onze agent; Joost Kusters van Freightweb2go in Ridderkerk een container laten importeren vanuit India, deze container zou rond 30 september in de haven van Rotterdam aankomen. Maar dat heeft tot medio oktober geduurd vanwege een brand."

Schade

“Aanvankelijk wilde de verzekering de kosten niet vergoeden. Gelukkig heeft mijn compagnon Henk ervaring in de verzekeringen en heeft het er niet bij laten zitten. Wij hebben R. van der Spoel van Hamburg Sud Nederland benaderd over de kwestie. Die reageerde wat verbaasd en suggereerde dat de verzekering zoiets betaalt. Dat sterkte ons in de gedachte dat wij het inderdaad van de verzekering terug zouden krijgen. En dat is uiteindelijk toch gelukt. Maar wij zijn wel een eigen risico van 250 euro kwijt.”

“Verder hebben wij meer schade opgelopen. Er is vertraging en wij hadden de goederen in de container allang kunnen verkopen. Dat is inkomstenderving. Nu moesten wij contact blijven houden met de klanten. Er is een opslagruimte gehuurd voor 359 euro per maand, die een periode heeft leeggestaan. Maar wel betaald moest worden. Wij zijn de dupe van iets waaraan we niets aan kunnen doen.”

Tijdens het gesprek met hem wordt duidelijk dat hij het reëler zou vinden als zijn onderneming schadeloos gesteld wordt in plaats van Hamburg Sud Nederland betalen voor gemaakte kosten.

De eigenaars van Dierencentrum Grebbehof weten nog niet of ze actie gaan ondernemen tegen Hamburg Sud. Wardenaar: “Op dit moment zijn wij vooral terneergeslagen dat het zo loopt.”

Nu de container na betaling weer vrijgegeven is, blijkt er vooralsnog geen schade te zijn. “Gelukkig is er geen schade ontdekt. Maar het is nog afwachten, want niet alle dozen zijn uitgepakt”, besluit hij.

Geen verklaring afgeven

De nieuwsredactie van Transport Online heeft dinsdag contract gezocht met R. van der Spoel die op dat moment in België was. “Ik mag geen verklaring afgeven”, verklaart hij. En verwijst door naar de Nederlandse directie in Rotterdam. Een telefoniste laat vervolgens weten dat de directeur niet beschikbaar is voor commentaar en adviseert contact op te nemen met de onderneming in Hamburg. Daar blijkt niemand bereikbaar voor een reactie.