Clicky


18 jaar cel in België voor 'zuurgooier' Jelle

18 jaar cel in België voor 'zuurgooier' Jelle
14-10-2016 13:34 | Buitenland | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - De Nederlandse 'zuurgooier' Jelle F. is vrijdag in Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. De 41-jarige man overgoot in februari 2015 een vrouw met zwavelzuur in een Antwerps filiaal van supermarkt Delhaize, nadat hij maandenlang haar werkgever had afgeperst en gedreigd met een dergelijke aanval.

F. moet zijn slachtoffer, de 53-jarige schoonmaakster Marina Tijssen, ook een schadevergoeding betalen van 497.751 euro. Zij raakte ernstig gewond aan haar gezicht, arm en hand bij het incident dat volgens F. een daad van "wraak op de maatschappij” was. Hij was verbitterd nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

De vrouw was een willekeurig slachtoffer. Ze blijft blind aan haar linkeroog en is voor het leven getekend.

De man vluchtte na de aanval maar werd in maart 2015 bij een routinecontrole in de buurt van Parijs opgepakt en daarna aan België uitgeleverd. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde hem voor afpersing, poging tot afpersing en poging tot moord. "De verdachte sprak het slachtoffer aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen", aldus de rechter.

F. moet ook een schadevergoeding aan Delhaize van ruim 2 miljoen euro betalen en kreeg nog tien jaar tbs na zijn straf.