Clicky


Aeroporti di Roma kiest XPO Logistics voor Fiumicino

Aeroporti di Roma kiest XPO Logistics voor Fiumicino
14-10-2016 10:20 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROME - XPO Logistics, mondiaal vooraanstaand leverancier van logistieke diensten, en Aeroporti di Roma (ADR), verantwoordelijk voor de operationele systemen van de luchthavens Roma Fiumicino en Ciampino, zijn gestart met de eerste logistieke operatie in Italië voor naadloos beheer van goederenstromen in één geïntegreerd proces.

Dat proces behelst het hele logistieke traject: consolidatie van inkomende voorraden, sortering, opslag, picking en levering van artikelen aan de winkels op de luchthaventerminals.

Dit state-of-the-art project, dat XPO Logistics eerder met succes testte op de luchthavens van Manchester en London Stansted, is onlangs op Fiumicino de opstartfase ingegaan. De nieuwe oplossing heeft tot doel het logistiek beheer te vereenvoudigen en de verkeersdrukte op de luchthavens te beperken, met respectering van hoge beveiligingsnormen.

XPO Logistics heeft op de luchthaven een centraal distributiecentrum ingericht dat dienst doet als goederenverzamelplaats, met opslagmogelijkheden onder verschillende temperatuurcondities. Goederen worden volgens strenge beveiligingsvoorschriften gescreend alvorens ze voor opslag worden gesorteerd.

Voertuigen van XPO Logistics transporteren de goederen van de opslag naar negen terminalverdeelpunten, vanwaar de mensen van XPO Logistics de goederen direct afleveren op de winkels op de terminals. Bij eventuele retournering van goederen door de winkels wordt hetzelfde proces in omgekeerde volgorde afgewerkt. De flexibiliteit van deze oplossing zorgt ervoor dat retailers op de luchthaven zowel op afroep kunen worden bediend als volgens vaste bestelroosters.

Er werken momenteel 27 medewerkers van XPO Logistics op de luchthaven, verdeeld over kantoor, distributiecentrum en wagenpark. Dit team bedient ruim 150 winkels op de luchthaven, ondersteund door software die XPO Logistics speciaal voor dit doel ontwikkelde. Ze beheren de stromen van uiteenlopende goederen, waaronder dranken en voedingsmiddelen, verzorgingsproducten, speelgoed, kleding, kranten en tijdschriften, consumentenelektronica en meer.

"We zijn de uitdaging aangegaan en zijn erin geslaagd een innovatief proces te ontwikkelen dat is toegesneden op de eisen van het Italiaanse luchthavensysteem," verklaarde Ube Gaspari, Managing Director Supply Chain van XPO Logistics in Italië.

"Op Fiumicino demonstreerden we al geruime tijd onze expertise in ‘laatste meters’-logistiek, waarbij het zaak is dat we de naam van de retailer hoog houden door ervoor te zorgen dat reizigers hun producten in goede staat ontvangen. In de paar maanden na ingebruikneming van het nieuwe systeem hebben we al een verdrievoudiging gezien van het aantal winkels dat XPO Logistics heeft gekozen als exclusieve logistieke dienstverlener."