Clicky


Megatransport van 325 ton over de A2 goed verlopen

Megatransport van 325 ton over de A2 goed verlopen [+foto's]
09-10-2016 15:18 | Speciaal Transport | auteur Redactie [FE]

BREUKELEN - Ook het tweede deel van een gigantisch transformatortransport naar Breukelen is succesvol verlopen. In de nacht van zaterdag op zondag legde een transformator, bestemd voor het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation, zijn laatste stuk af over de A2.

Vanwege de enorme afmeting van de transformator, ongeveer 6 meter hoog, 3,5 meter breed en 12,5 meter lang en circa 325 ton, en de daarbij behorende draaicirkel van het transport, is het verkeer op de A2 regelmatig stilgelegd om de transformator de ruimte te geven. De Self Propelled Modular Transporter (SPMT) van Mammoet, die het transport verzorgde, heeft 56 assen en 224 wielen.

Ook moest een aantal portalen tijdelijk aan de kant vanwege de hoogte van het transport.

TenneT bouwt bij Breukelen een nieuw hoogspanningsstation. Een transformator is daarvan een belangrijk onderdeel, dat zorgt dat de elektriciteit wordt omgezet van 380 naar 150 kV. Het gevaarte is eerst vanuit bouwplaats Nijmegen per schip gekomen. Twee weken geleden begon de transformator zijn reis vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal naar de A2.

De transformator werd in de nacht van zaterdag op zondag bij het Shell station Ruwiel over de A2 naar het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk vervoerd. Hierdoor waren er op de A2 een aantal korte verkeersstops nodig om het transport tijdens het op- en afrijden van de A2 en tijdens het kruisen van de middenberm. Het transport begon zaterdagavond rond 23.00 uur. De transformator kwam zondagochtend rond 07.00 uur via een speciaal aangelegde hellingbaan aan op zijn eindbestemming.

Foto's: TenneT TSO | Twitter