Clicky


Vakbonden: NS-werknemers verwerpen voorstellen Arriva

Vakbonden: NS-werknemers verwerpen voorstellen Arriva
06-10-2016 20:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Leden van de spoorbonden CNV Vakmensen, FNV Spoor, VHS en VVMC hebben unaniem de arbeidsvoorwaarden voorstellen van Arriva afgewezen. Dit is het resultaat van de ledenvergaderingen die op 5 oktober plaatsvonden in Heerlen en Maastricht. De spoorvakbonden zullen daarom geen overeenkomst sluiten met Arriva.

Arriva, is vanaf 11 december aanstaande, de komende 15 jaar verantwoordelijk voor het bus- en treinvervoer in Limburg. Nu wordt het vervoer in Limburg nog verzorgd door zowel NS (treinen) als Veolia (bussen). NS-medewerkers hebben de keuze om over te stappen naar de nieuwe concessiehouder Arriva.

Vakbonden: Arriva, geen goede werkgever

Van den Dungen: 'De leden vinden de voorstellen die Arriva heeft gedaan ver onder de maat. Arriva wil niet toezeggen dat als werknemers overstappen het niveau van hun arbeidsvoorwaarden, zoals vastgelegd in de cao en in NS-bedrijfsregelingen, niet verlaagd zal worden.'

Ook wil Arriva de afspraken die de NS, vakbonden en overheid hebben gemaakt inzake sociale veiligheid niet overnemen. Van den Dungen: 'Voor overstappende werknemers dreigt dus op termijn een afbraak van hun arbeidsvoorwaarden en een verslechtering van hun sociale veiligheid. Dit maakt Arriva tot een onaantrekkelijk werkgever voor NS-werknemers. De verwachting is dan ook dat bijna geen NS-er de overstap zal maken.'

Gelukkig geldt voor NS-ers een werkgelegenheids- en standplaatsgarantie, zodat degenen die niet willen overstappen kunnen blijven rekenen op goede arbeidsvoorwaarden en veiligheidsafspraken binnen NS.