Transport Online - Kort geding van Fnv Bondgenoten tegen Van Oers Groep

Kort geding van Fnv Bondgenoten tegen Van Oers Groep

Kort geding van Fnv Bondgenoten tegen Van Oers Groep
23-05-2012 10:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
FNV Bondgenoten spant een kort geding aan tegen Van Oers Groep. De snack- en saladeproducent in Boxtel wil per 1 januari 2013 de dit jaar niet opgenomen atv-uren van zijn productiemedewerkers laten vervallen. Dat is volgens de vakbond in strijd met de cao.

Henri Janssen, bestuurder van FNV Bondgenoten: "We hebben Van Oers het afgelopen jaar ervan overtuigd dat zijn productiemedewerkers onder de cao Gemaksvoeding behoren te vallen. Behalve een behoorlijke salarisverbetering voor de meeste werknemers bracht dit ook een aantal atv-uren met zich mee. En nu wil het bedrijf de atv-uren die aan het eind van het jaar over zijn, gewoon wegstrepen."

Een wel erg wrang voornemen, zo zegt Janssen. "Volgens de cao is juist de werkgever ervoor verantwoordelijk dat de atv in blokken van 4 uur en in overleg met de werknemer wordt vastgesteld. En nu zal diezelfde werkgever, wanneer hij die uren niet vaststelt, deze op het eind van het jaar zomaar afpakken."

Janssen kent zelfs voorbeelden waarin Van Oers vastgestelde atv-dagen weer introk omdat het te druk was. "Dan zou je dus als werknemer extra flexibel zijn als het Van Oers uitkomt en is het eind van het liedje dat je de atv-uren die je niet kon/mocht opnemen, gewoon kwijt bent."

De directie van Van Oers vroeg FNV Bondgenoten vooruitlopend op een rechterlijke uitspraak de werknemers nog niet te informeren over het door de vakbond aan te spannen kort geding. Janssen: "Het moet niet gekker worden. Terwijl Van Oers begin maart bij zijn werknemers heeft bekendgemaakt dat het aan het eind van het jaar de overgebleven atv-tijd wegstreept, zouden wij hierover niet meer met onze leden mogen communiceren. Als vakbond is het juist onze taak om werknemers/leden op de hoogte te houden."

Janssen en collega-vakbondsbestuurder Miekie Awater hebben geprobeerd Van Oers op andere gedachten te brengen. Tevergeefs. Janssen: "Van Oers heeft geen boodschap aan onze argumenten. Dan rest ons enkel nog de gang naar de rechter. Helaas, maar we laten ons een cao-afspraak niet zomaar door de neus boren."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions