Clicky


Wet ketenaansprakelijkheid door Tweede Kamer aangenomen

Wet ketenaansprakelijkheid door Tweede Kamer aangenomen
06-10-2016 13:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil nu ook dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs beter worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland. De Kamer stemde vandaag in met ketenaansprakelijkheid in het goederenvervoer van minister Asscher. Daarmee kunnen niet alleen transportbedrijven, maar ook alle opdrachtgevers die chauffeurs uitbuiten worden aangepakt.

Minister Asscher van Sociale Zaken: "Eerlijk duurt het langst. Alle vrachtwagenchauffeurs verdienen een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het moet afgelopen zijn met alle oneerlijke concurrentie op de weg met allemaal gemene schijnconstructies. En met chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken."

De afgelopen jaren zijn al veel boetes uitgedeeld en ook namen bekendgemaakt van transportbedrijven die chauffeurs uit het buitenland uitbuiten. Daar kan vanaf nu nog meer tegen gedaan worden, zegt Asscher: "Alle foute transportbedrijven en ook alle foute opdrachtgevers kunnen vanaf nu keihard worden aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt. Alle chauffeurs in Nederland moeten krijgen wat ze verdienen."

Als chauffeurs nog misstanden zien, kunnen ze die melden bij de Inspectie SZW: 0800-5151. Minister Asscher: "Dan kunnen we hier samen iets tegen doen."