Clicky


Florida zet zich schrap voor orkaan Matthew

Florida zet zich schrap voor orkaan Matthew
05-10-2016 10:21 | Buitenland | auteur ANP

HAVANA - De autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben een waarschuwing afgegeven in verband met orkaan Matthew. De orkaan, die dinsdagnacht huishield op Haïti, bevond zich woensdagochtend vlakbij de oostelijke punt van Cuba en trekt later op de dag waarschijnlijk door naar Florida. Op donderdagavond zal Matthew zich waarschijnlijk vlakbij de oostkust van Florida bevinden.

Vooral het zuidoosten van Florida loopt gevaar, stelt het Nationale Orkaancentrum. De inwoners van de staat moeten rekening houden met windstoten tot 115 kilometer per uur en 10 centimeter regen. "Geen beschutting zoeken kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs doden'', aldus het Orkaancentrum.

Volgens het Orkaancentrum worden delen van Georgia, North Carolina en South Carolina later deze week mogelijk ook getroffen. De gouverneur van South Carolina kondigde woensdag de noodtoestand af en gelastte de evacuatie van ruim een miljoen inwoners van de staat.

Matthew is de krachtigste orkaan in jaren in het Caribisch gebied. De Dominicaanse Republiek en Haïti werden dinsdagnacht hard getroffen. Zeker vier mensen in de Dominicaanse Republiek lieten het leven, in Haïti vielen ten minste twee doden. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen. Digitale communicatie met de zwaarst getroffen gebieden is door de storm onmogelijk gemaakt. Daarnaast raakte de belangrijkste brug die het zuidwestelijke deel van Haïti met de rest van het land verbindt beschadigd.

De Verenigde Naties maken zich vooral ernstig zorgen over de tienduizenden mensen die door de aardbeving in 2010 hun huizen kwijtraakten en sindsdien in tenten wonen. "Haïti wordt geconfronteerd met de ernstigste humanitaire crisis sinds de aardbeving van zes jaar geleden'', zei Mourad Wahba van de VN. Het Amerikaanse korps mariniers liet weten dat er driehonderd mariniers klaar staan om hulp te verlenen.