Transport Online - Cao-onderhandelingen: Gevarentoeslag voor vrachtwagenchauffeurs die via Calais rijden

Cao-onderhandelingen: Gevarentoeslag voor vrachtwagenchauffeurs die via Calais rijden

Cao-onderhandelingen: Gevarentoeslag voor vrachtwagenchauffeurs die via Calais rijden
04-10-2016 19:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vrachtwagenchauffeurs die op Calais rijden, moeten een gevarentoeslag krijgen. CNV Vakmensen stelt dit voor in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer, die op 26 oktober beginnen.

“De ene rit is de andere niet. Als je op Calais rijdt, zit je in een soort oorlogsgebied. Het is echt geen lolletje, daar mag best wat tegenover staan”, vindt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. In de nieuwe cao wil de bond daarom een gevarentoeslag van 50 euro per rit. Deze toeslag moet ook gelden voor andere gebieden waar het gevaarlijk is. Cao-partijen kunnen afspreken voor welke gebieden en ritten deze gevarentoeslag gaat gelden.

Recht op veilige werkplek

De bond adviseert werknemers die niet (meer) op Calais durven te rijden, om in gesprek te gaan met hun werkgever.

Van Rijssel: “Werknemers hebben recht op een veilige werkplek. Als je ritten op Calais niet ziet zitten, moet je dat bespreekbaar kunnen maken. Heeft het bedrijf geen andere ritten, dan moet de werkgever de chauffeur helpen om bij een andere werkgever te gaan werken. Het Sectorinstituut Transport & Logistiek kan daar een goede rol in vervullen. En chauffeurs die wél op Calais rijden, moeten daar een gevarentoeslag voor krijgen. Het gaat tenslotte om een uitzonderlijke situatie, met risico’s voor de chauffeur, vergelijkbaar met de toeslagen voor vuil en zwaar werk.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,657
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions