Transport Online - Belgisch bonden willen acties bij ING

Belgisch bonden willen acties bij ING

Belgisch bonden willen acties bij ING
03-10-2016 11:14 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De vakbonden in België beschouwen de ontslagen die ING aankondigde als een oorlogsverklaring. Ze hebben het personeel opgeroepen maandag het werk neer te leggen. In hoeverre aan de oproep gehoor wordt gegeven, is nog onduidelijk. De bonden willen vrijdag een officiële staking organiseren.

Bij ING België worden de komende jaren 3500 van de ruim 8100 banen geschrapt. Er wordt rekening gehouden met 1700 gedwongen ontslagen. Een "sociaal bloedbad”, "onaanvaardbaar’’, "een regelrechte slag in het gezicht van het personeel'' en een "zeer hoge tol", klinkt het bij de bonden. De directie legt een verband met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing, aldus een woordvoerder van de socialistische vakbond.

ING-dochter Record Bank wordt geïntegreerd in ING België en krijgt te maken met honderden ontslagen. Het totaal aantal filialen van ING in België , 1245, wordt bijna gehalveerd tot 650.

Premier Charles Michel liet weten de vakbonden in de middag te ontmoeten. "Wij steunen de getroffen werknemers’’, schreef de liberaal op Twitter. "De bank moet haar verantwoordelijkheid nakomen.’’

Oud-premier Elio Di Rupo pleitte er in een reactie voor sancties in te stellen voor winstmakende beursgenoteerde bedrijven die werknemers ontslaan. "Na Caterpillar en na Axa gaat opnieuw een bedrijf dat winst maakt, maar niet genoeg voor zijn aandeelhouders, over tot ontslagen’’, aldus de socialist. "De voorbije tien jaar heeft ING België 7,2 miljard euro dividend uitgekeerd aan zijn Nederlands moederbedrijf.’’NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,659
Diesel1,280

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions