Transport Online - Griekse zakenman vast in Kampense fraudezaak

Griekse zakenman vast in Kampense fraudezaak

Griekse zakenman vast in Kampense fraudezaak
02-10-2016 15:06 | Financieel | auteur ANP

ATHENE/KAMPEN - De Griekse autoriteiten hebben een 66-jarige man aangehouden omdat hij wordt verdacht van faillissementsfraude bij een Nederlands bedrijf. Hij zou meer dan 5 miljoen euro hebben onttrokken aan een melkpoederfabriek in Kampen. Ook zou hij valse leningsovereenkomsten hebben opgemaakt, meldde het Openbaar Ministerie zondag.

De zaak dient op 12 december voor de rechter in Almelo. Het gaat om een onderzoek van de FIOD dat is begonnen na een aangifte door de curator.

Uit faillissementsverslagen van de curator blijkt dat de Griek wordt verdacht van onbehoorlijk bestuur en vele miljoenen euro's verschuldigd is aan de bankroete melkpoederfabriek Lyempf BV. Hij zou geld van zijn Kampense fabriek hebben gebruikt voor een nieuw procedé waarmee hij in Griekenland eiwitten uit olijven wilde winnen.

Dat procedé werkte echter niet, schrijft curator Dignus Meulenberg in zijn laatste faillissementsverslag van juli 2016. Door de Griek werd voor het procedé niettemin een betalingsverplichting van 25 miljoen euro aangegaan.

De verdachte werd vorige week ten zuiden van Athene gearresteerd op verzoek van Nederlandse justitie. Hij was tot het faillissement in 2011 grootaandeelhouder en bestuurder van de melkpoederfabriek, die inmiddels onder een andere naam is doorgestart.

De man werd onmiddellijk na zijn aanhouding overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis in Athene. Volgens de Griekse website Greek Reporter gaat het om reder Yiannis Karageorgis. Hij zei hij dat hij niet wist van een Nederlands aanhoudingsbevel. In een verklaring liet hij vanuit zijn ziekenhuisbed aan de website weten: "Zonder ooit de wet te hebben overtreden, zal ik uitleg blijven geven aan alle relevante justitiële autoriteiten.''

In de faillissementsverslagen beklaagde de curator zich juist over de moeizame communicatie met de reder. Zo zijn afspraken over te verstrekken informatie volgens Meulenberg niet nagekomen. Ook was Karageorgis voor hem "nog steeds niet bereikbaar''.

De Nederlandse rechter veroordeelde de Griek in oktober 2014 bij verstek tot betaling van het tekort van de boedel. Als voorschot daarop diende hij alvast 15 miljoen euro te betalen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions