Clicky


Duitse ministers willen drastische maatregelen om vrachtwagenongevallen te voorkomen

Duitse ministers willen drastische maatregelen om vrachtwagenongevallen te voorkomen
30-09-2016 11:57 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BERLIJN - Wanneer een vrachtwagen achterop een file botst zijn de gevolgen desastreus. Vaak zijn er doden en gewonden te betreuren. Strengere straffen en meer technologie moeten dit soort ongevallen in de toekomst voorkomen als het aan de Duitse minister van Verkeer ligt.

Zo willen zij dat de boete voor te weinig afstand houden op de voorganger aanzienlijk stijgt ten opzichte van de huidige 80 euro, zeggen de ministers in een interview met de Duitse krant de Saarbrücker Zeitung. Ook wil men activiteiten die niets met het rijden te maken hebben zoals een boek lezen, koffie zetten, video of televisie kijken, met de smartphone bezig zijn, strenger gaan bestraffen.

Achtergrond van de plannen zij de steeds ernstigere ongevallen op de Duitse snelwegen voornamelijk in de staart van files. "De belangrijkste oorzaak van deze ongevallen is bumperkleven en herhaaldelijke onoplettendheid van de vrachtwagenchauffers", zegt een van de ministers, Olaf Lies.

Omdat de verkeersdrukte in Duitsland nog altijd toeneemt vinden de ministers het nu zaak om te handelen om erger te voorkomen.

Op technische niveau willen de ministers ook veranderingen zien. Zo willen zij dat alle zware voertuigen worden uitgerust met afstand detectoren.