Clicky

 
Transport Online - Belgische tol levert elke werkdag 2,4 miljoen euro op

Belgische tol levert elke werkdag 2,4 miljoen euro op

Belgische tol levert elke werkdag 2,4 miljoen euro op
30-09-2016 10:57 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april is ingegaan, levert op werkdagen gemiddeld ongeveer 2,4 miljoen euro aan inkomsten op in België. Dat blijkt uit een evaluatie door Viapass, de overheidsorganisatie die de kilometerheffing coördineert.

Op werkdagen rijden ongeveer 135.000 tolplichtige vrachtwagens (meer dan 3,5 ton) op de Belgische wegen. Zij betalen gemiddeld ongeveer 18 euro tol. De vrachtwagens leggen gemiddeld 22 tot 25 miljoen kilometer per dag af. In het weekend en op verlofdagen daalt dat tot 300.000 kilometer.

De opbrengst van de kilometerheffing wordt per gereden kilometer verdeeld over de drie Belgische gewesten. Vlaanderen krijgt 63 procent, Wallonië 35 procent en Brussel 2 procent, zegt Viapass-woordvoerder Edward Claessens.

Volgens Viapass worden de regels vrij goed nageleefd. "Waar de cijfers in de eerste week van de introductie schommelden rond 5 procent foutief gebruik, zijn die percentages vrij snel gedaald tot minder dan 1 procent vandaag de dag."

Sinds de invoering van de kilometerheffing bestelden transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs 690.000 registratietiestellen (on board units of OBU's). Wekelijks worden er nog 5.000 verdeeld.

Viapass benadrukt dat de analyse gebaseerd is op slechts twee volledige maanden, juni en september (want paasvakantie in april, verlofdagen in mei, zomervakantie), en dat er dus nog geen te harde conclusies kunnen worden getrokken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden