Clicky


Zorgen over veiligheid op noordelijke spoor

Zorgen over veiligheid op noordelijke spoor
29-09-2016 12:13 | Algemeen | auteur ANP

GRONINGEN - De Vakbond Voor Rijdend Personeel (VVMC) heeft in een brandbrief aan vervoerder Arriva zijn zorg geuit over de veiligheid op het spoor in de noordelijke provincies.

Arriva huurt vaak uitzendmachinisten in om het tekort aan personeel op te vangen. Volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC krijgen deze uitzendkrachten te weinig tijd om een baanvak goed te leren kennen. Dit heeft al geleid tot verschillende incidenten waarbij de veiligheid in geding was.

Zo zijn stations voorbij gereden, wordt er te vroeg of te laat geremd of naderen de treinen met te hoge snelheid een station. Van ernstiger aard was onlangs een incident in het Groningse Uithuizermeeden waarbij een uitzendmachinist van Arriva een rood sein over het hoofd zag. De trein kwam uiteindelijk op een overweg tot stilstand.

Spoorwegpersoneel bij Arriva stapt steeds vaker over naar de NS, die volgens Eilert betere arbeidsvoorwaarden kent. Om de uitstroom op te vangen zet Arriva uitzendkrachten in. "Om een baanvak te leren kennen heb je twee tot drie dagen nodig. De uitzendmachinisten bij Arriva moeten zeven trajecten in het noorden in die paar dagen leren kennen. En dat is veel te weinig opleidingstijd", zegt Eilert.

"Wij nemen uitdrukkelijk afstand van het verband dat wordt gelegd tussen de veiligheid op het Noordelijke spoor en de inhuur van machinisten", reageerde Arriva. "Veiligheid staat bij ons altijd voorop. Al onze machinisten hebben een machinistenvergunning, weg- en materieelbekendheid, en hebben het examen met goed gevolg afgelegd."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions