Clicky

 Alsnog bevallingsuitkering voor zzp'er

Alsnog bevallingsuitkering voor zzp'er
26-09-2016 13:30 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Het UWV moet een zelfstandig onderneemster die in 2005 een baby kreeg alsnog compenseren voor een uitkering die ze indertijd had moeten krijgen omdat ze tijdelijk niet kon werken. Dat bepaalde de rechtbank Midden-Nederland maandag in een zaak die is aangekaart door FNV Zelfstandigen.

De vrouw voelde zich benadeeld omdat er tussen medio 2004 en 2008 geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen bestond. Dit terwijl deze regeling er in de jaren daarvoor en daarna wel was. De vrouw vocht de zaak eerder tot aan de Hoge Raad toe aan maar kreeg steeds nul op het rekest. Vervolgens diende zij met vijf andere vrouwen een klacht in bij het comité dat toeziet op uitvoering van het VN-vrouwenverdrag (CEDAW). Dat stelde de vrouwen in het gelijk.

Met dit oordeel in de hand vocht de onderneemster de zaak opnieuw aan en won ditmaal. "De rechtbank oordeelt dat het UWV het VN-vrouwenverdrag heeft geschonden. De vrouw zal daarom gecompenseerd moeten worden met een uitkering of een vervangende schadevergoeding.''

Koepelorganisatie ZZP Nederland is verheugd over de uitspraak. "Er was sprake van een stuk onrecht'', aldus een woordvoerder. "Vier jaar lang was er geen uitkering voor deze vrouwen, terwijl het daarvoor en daarna wel was geregeld. Ik kan me voorstellen dat meer vrouwen een beroep op deze uitspraak kunnen doen, maar daar zijn nog geen uitspraken over te doen. We volgen deze zaak op de voet.''

FNV Zelfstandigen is vanzelfsprekend ook blij. "Hiermee ligt de weg open voor alle vrouwen die in deze periode bevallen zijn om alsnog een uitkering aan te vragen en ik spoor ze dan ook aan om dit te doen'', aldus directeur Josien van Breda. "Ik ben superblij dat er nu eindelijk gerechtigheid komt voor ons lid en alle andere vrouwen in dezelfde positie.'' In eerdere procedures werd de eis van de onderneemster afgewezen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,155
Diesel1,976

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats