Clicky


Russen willen radargegevens MH17 overdragen

Russen willen radargegevens MH17 overdragen
22-09-2016 17:23 | Ongevallen | auteur ANP

MOSKOU - Het Russische onderzoeksteam wil nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. Dat zegt de Russische woordvoerder Vladimir Markin tegen persbureau TASS.

Het Openbaar Ministerie in Nederland, dat het internationale strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het toestel boven Oost-Oekraïne leidt, had Rusland "met klem'' verzocht alsnog extra radargegevens te verstrekken. Een woordvoerder van het OM gaat nu nog niet in op de aankondiging van Markin.

Het onderzoeksteam heeft eerder wel gegevens gekregen uit Oekraïne en Rusland. Beide landen hebben video-opnamen ter beschikking gesteld van de radarschermen. Maar de ruwe data van de primaire radargegevens waren niet beschikbaar. Rusland heeft ze niet overgedragen, omdat ze niet zouden zijn opgeslagen. De drie Oekraïense systemen in het gebied stonden uit.

Volgens radarexperts is bij nadere bestudering van de ruwe data van de primaire radar de kans groot dat een raket erop terug te halen is. Primaire radar is het systeem waarmee met radiogolven vliegende objecten kunnen worden gezien, zonder dat die zelf een signaal uitzenden.

Door de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

Het gezamenlijk onderzoeksteam presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Dat gebeurt in de ochtend eerst aan de nabestaanden. Om 13.00 uur is er een persconferentie.

Het gaat dan om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de precieze locatie waarvandaan dat is gedaan. Het onderzoek naar de daders is nog volop bezig.