Clicky

 
Transport Online - Eisen tot drie jaar cel om busoverval Almere

Eisen tot drie jaar cel om busoverval Almere

Eisen tot drie jaar cel om busoverval Almere
21-09-2016 12:14 | Criminaliteit | auteur ANP

LELYSTAD - Hoewel één verdachte hardnekkig zweeg en de andere stelselmatig ontkende, eiste het Openbaar Ministerie (OM) celstraffen tot drie jaar tegen twee Almeerders voor de gewapende overval die zij afgelopen juni zouden hebben gepleegd op een Connexxion-bus in hun woonplaats. Voor de rechtbank in Lelystad stelde de officier van justitie woensdag dat er tegen de twee mannen meer dan voldoende bewijs is.

De overval was een van de dieptepunten in de reeks incidenten dit jaar met Connexxion-bussen in Almere. In april staakten chauffeurs om zo meer veiligheid in hun bussen af te dwingen. Toen kort na de overval bussen met stenen werden bekogeld, schrapte Connexxion tijdelijk zelfs enkele lijnen in de Kruidenwijk in Almere.

De aanklager eiste tegen de zwijgende hoofdverdachte Wesley W. (23) drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM dat hij ruim 120 dagen aan oude voorwaardelijke straffen uitzit.

Tegen medeverdachte Roy O. (30) werd 2,5 jaar gevangenisstraf gevorderd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM eiste ook dat hij na zijn vrijlating onder elektronisch toezicht komt en dat beide verdachten tijdens hun proeftijd geen contact met elkaar mogen hebben.

De officier van justitie wil verder dat de mannen opdraaien voor de schade die de drie slachtoffers - de chauffeur, een zwangere passagiere en vervoersbedrijf Connexxion - hebben geclaimd. Bij elkaar gaat het om bijna 10.000 euro.

Hoofdverdachte W. heeft een lang strafblad. Hij lapte in het verleden zo vaak regels en voorwaarden aan zijn laars, dat de Reclassering nu geen mogelijkheden ziet voor begeleiding. W. ontkent, maar is herkend op camerabeelden. Ook zijn er belastende telefoontaps.

Uit de beelden blijkt dat de overval amper tien seconden duurde. De buit was klein, maar de impact op de slachtoffers enorm. De passagiere is haar gehele verdere zwangerschap bang geweest. De buschauffeur wil stoppen met zijn werk.

Advocaat Ronald Zwiers vroeg vrijspraak voor O. Die zei zelf geweld "te verafschuwen" en dat hij de bewuste avond thuis was. "Ik heb vijf kindjes. Ik houd me niet bezig met overvallen."

Uitspraak 5 oktober.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats