Clicky


FNV: 'Meer nodig om Nederland beter te laten werken'

FNV: 'Meer nodig om Nederland beter te laten werken'
20-09-2016 16:01 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Het kabinet doet veel te weinig om de échte problemen in Nederland op te lossen. De groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt wordt nauwelijks aangepakt.

"Er worden wel stappen gezet, maar er moet echt meer gebeuren. Wat we nodig hebben zijn oplossingen om Nederland weer goed en eerlijk te laten werken. Zo wil de FNV samen met kabinet en werkgevers werken aan een generatiepact", zegt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk in reactie op Troonrede en Miljoenennota.

Koopkracht

Het is een historische overwinning voor jongeren dat de leeftijdsgrens voor het minimumloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. Daar hebben jongeren van de FNV hard voor gestreden.

De koopkracht van uitkeringsgerechtigden en senioren gaat in 2017 en daarna in de pas lopen met de algemene koopkrachtontwikkeling.De FNV dringt hier al jarenlang op aan. De opgelopen achterstanden worden hiermee echter nog niet ingelopen.

De koopkracht van senioren staat langdurig onder druk. De FNV roept het kabinet op om noodmaatregelen te treffen om pensioenkortingen te voorkomen.

Flexverslaving

De FNV vindt dat het kabinet de wetten die de flexverslaving van werkgevers genezen, namelijk de WAS, de DBA en de WWZ, de tijd moet geven om te werken. De overheid moet helpen te voorkomen dat werknemers en zelfstandigen uit alle delen van Europa tegen elkaar worden uitgespeeld in een race naar beneden. Bovendien hebben zelfstandigen recht op eerlijke tarieven in ruil voor hun vakmanschap.

De FNV is tegen de zogenaamde ‘tegenprestatie’, steeds meer mensen werken nu zonder loon. De FNV vindt dat het kabinet met gemeenten aan de slag moet gaan met oplossingen.

Meer echte banen

De afgelopen jaren is te veel bezuinigd. Alleen al in de zorg gingen tienduizenden banen verloren. Door acties van de FNV komt er nu meer geld voor de ouderenzorg. Dat is mooi, maar meer is nodig om te zorgen dat er genoeg handen aan het bed zijn.

De FNV heeft berekend dat er 8000 banen voor jongeren kunnen ontstaan als het generatiepact wordt ingevoerd; waarbij werk tussen de generaties eerlijk wordt verdeeld, en waardoor ouderen gezond hun pensioen halen door minder te werken. "Dat kost de overheid 24 miljoen. Dat is trouwens ongeveer net zo veel als de belastingsubsidie die Starbucks heeft gekregen", zegt Gijs van Dijk.

Duurzamer

Het is belangrijk dat onze economie duurzamer wordt. De FNV vindt dan ook dat de sluiting van de kolencentrales op een duurzame manier moet gebeuren en pleit voor een fonds voor de mensen die hun baan kwijtraken.

Ook vindt de FNV dat dit kabinet zich moet uitspreken tegen internationale handelsverdragen die ten koste zullen gaan van de beloning en bescherming van werkenden.n werkgevers werken aan een generatiepact', zegt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk.