Clicky


Nederlands Marineschip onderschept 2.000 kg cocaïne

Nederlands Marineschip onderschept 2.000 kg cocaïne
18-09-2016 09:52 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HELDER - Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in het Caribisch Gebied een visserschip met 2.000 kg cocaïne onderschept. Het verdachte vaartuig werd gespot door een Amerikaans patrouillevliegtuig, waarop de Groningen koers zette naar het schip.

Bij de vissersboot aangekomen, begon het Amerikaanse boardingteam dat aan boord van de Groningen is geplaatst, met het doorzoeken van de boot. De zoektocht werd bemoeilijkt toen de motor van de vissersboot uitviel en het schip water maakte. Hierdoor kwam er grote tijdsdruk op de zoektocht. Na ongeveer tien uur zoeken, vond het boardingteam uiteindelijk een verborgen compartiment met daarin 2.000 kg cocaïne. De contrabande en de vijf opvarenden zijn hierop overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De vissersboot is gezonken.

Begin deze maand verstoorde het patrouilleschip Groningen een drugstransport, waarbij 300 kg cocaïne naar de zeebodem verdween. In augustus onderschepte de Groningen 125 kg harddrugs en in juli 128 kg harddrugs. De laatste keer dat een marineschip een onderschepping deed van meer dan 1.000 kg cocaïne was in 2013 door Zr.Ms. Amsterdam.

Zr.Ms. Groningen vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren heeft de Groningen een zogenoemd ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Dit team voert de boardings uit.