'Miljoenennota: Nederland sterker uit crisis'

'Miljoenennota: Nederland sterker uit crisis'
16-09-2016 16:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt, aldus RTL Nieuws, NRC en De Telegraaf vrijdag die het document in handen hebben. Bronnen in Den Haag bevestigen de cijfers.

De economie groeit volgend jaar met 1,7 procent, vorige maand ging het kabinet nog uit van 1,6 procent. De werkloosheid komt volgend jaar volgens de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) uit op 555.000 mensen; dat is iets beter dan het kabinet in augustus dacht toen het nog uitging van 560.000 werklozen in 2017.

Het begrotingstekort daalt in de Miljoenennota naar 0,5 procent. Volgens de raming van de Voorjaarsnota komt dat cijfer dit jaar uit op 1,4 procent. Financiën verschilt trouwens van mening met de CPB over de hoogte van het overheidstekort. Die laatste gaat uit van 0,7 procent. Verder blijft de consumptie van huishoudens stijgen en komt de inflatie uit op 0,5 procent (dit jaar naar verwachting 0,3 procent).

"De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen", aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota. "De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt."

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het uitlekken van de stukken "teleurstellend, maar is niks aan te doen''. De Kamerleden hebben vrijdag onder embargo tot dinsdag op een usb-stick alle Prinsjesdag-stukken gekregen. Ondanks alle regelingen lekken die elk jaar uit.

Een deel van informatie die op Prinsjesdag wordt gepubliceerd, was al eerder gelekt naar RTL. Daaruit bleek dat vrijwel iedereen er in 2017 iets op vooruit gaat. Voor versterking van de koopkracht wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Ook gaat er 1,5 miljard extra naar veiligheid, onderwijs, defensie, zorg en aanpak van armoede. Van het geld voor veiligheid gaat volgens het AD 221 miljoen naar de Nationale Politie en de rechtspraak krijgt 35 miljoen.

De werkloosheidscijfers in de Miljoenennota wijken trouwens vaak af van de realiteit. Dat komt omdat het om ramingen gaat. In augustus waren er namelijk 521.000 werklozen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag nog.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,759
Diesel1,465

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden