Transport Online - Merkel wil vluchtelingen inzetten als vrachtwagenchauffeur

Merkel wil vluchtelingen inzetten als vrachtwagenchauffeur

Merkel wil vluchtelingen inzetten als vrachtwagenchauffeur
16-09-2016 13:39 | Buitenland | auteur E. van der Wal-de Vries

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft opgeroepen tot een snelle integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Hiervoor zijn wel enkele aanpassingen en specifieke regels nodig, zegt ze vrijdag in een Duits radio-interview.

Volgens haar kunnen vluchtelingen die in hun inburgeringscursus volgen of op hun verblijfsstatus wachten makkelijk ingezet worden als bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur.

Volgens Merkel moeten er dan wel wat regels aangepast worden. Zo kost het een Syrische vluchteling nu 500 euro om een Syrisch rijbewijs om te ruilen voor een Duits rijbewijs. Merkel wil hiervoor een leenconstructie opzetten omdat, zo zegt ze "een vluchteling natuurlijk niet in één keer 500 euro kan afrekenen."

Als de chauffeur eenmaal aan het werk is zou hij de geleende 500 euro kunnen terugbetalen.

De Duitse transportorganisaties denken er echter heel anders over en verwerpen de voorstellen van Merkel.

"Wij zeggen pertinent 'nee' tegen een leenconstructie om vluchtelingen in te zetten als vrachtwagenchauffeurs", zegt voorzitter van de BDBK, Wolfgang Westermann in een reactie. "Voor beroepschauffeurs is een gedegen en gekwalificeerde opleiding nodig. Je kunt niet iedereen op een veertigtonner laten wegrijden."

Merkel wilde met haar voorstel tevens het chauffeurstekort oplossen. "Transporteurs zoeken professioneel opgeleide chauffeurs met uitgebreide ervaring in het wegverkeer", voegt Westermann toe.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions