Transport Online - FNV roept premier Rutte op: maak eind aan lage-lonen strategie van EU [+video]

FNV roept premier Rutte op: maak eind aan lage-lonen strategie van EU

FNV roept premier Rutte op: maak eind aan lage-lonen strategie van EU [+video]
16-09-2016 11:42 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De FNV roept premier Rutte op tijdens de EU top in Bratislava die morgen begint te pleiten voor meer en betere sociale regels om werknemers te beschermen. Op dit moment worden werknemers uit Oost- en West Europa tegen elkaar uitgespeeld en bestaande wetgeving niet gehandhaafd.

'Truckdrivers explain Brexit and nationalism to clueless EU leaders'

De FNV heeft een kort filmpje gemaakt waarin een aantal chauffeurs uit de Filipijnen, Roemenië en Nederland aan de hand van een voorbeeld van een postbusbedrijf uit Bratislava uiteenzetten waarom werknemer het vertrouwen in Europa verliezen. Een van hen zegt: "We zijn behandeld als honden en onze vrachtwagen voelde als een gevangenis."

Gebrek aan vertrouwen

FNV vicevoorzitter Catelene Passchier: "Wij hopen dat EU leiders de goede analyse maken over de Brexit. Werknemers uit heel Europa en zelfs van buiten de EU zijn het zat om uitgebuit te worden. De grote bedrijven maken dikke winsten en werknemers van over heel Europa betalen de prijs. Dit is het gevolg van een weeffout bij de uitbreiding van de EU naar het Oosten. Toen stond de interne markt voorop, en had Europa geen boodschap aan de bescherming van werknemers. Er is daar jaren te weinig aan gedaan. Dat alles leidt tot een toenemend gebrek aan vertrouwen in Europa."

Gelijk speelveld

De FNV wil dat Europa maatregelen neemt om de regels over arbeid en sociale zekerheid aan te scherpen, zodat sprake is van een gelijk speelveld: gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek. Die regels moeten dan ook stevig gehandhaafd worden. Maar ook de lonen en levensomstandigheden in Midden- en Oost Europa moeten omhoog, zodat mensen zich niet meer genoodzaakt zien om huis en haard te verlaten om zich elders te laten onderbetalen. Dat vraagt om een ambitieus investeringsprogramma.

Tijd voor daden 

Catelene Passchier: "Investeren hier èn daar dus,  in plaats van bezuinigen. Dat helpt om uit de economische crisis te komen, maar ook uit deze Europese crisis. Ook moeten de Europese regels over tijdelijk werken in een ander land, detachering, scherper. Als mensen hier komen werken, moeten ze betaald worden volgens onze wetten en cao’s. Gelijk loon voor gelijk werk. EC voorzitter Juncker bepleitte dat gisteren al. Het is nu tijd voor daden."

Strenge aanpak schijnconstructies

De FNV vindt, dat Europese leiders ook zouden moeten afspreken nu eindelijk een eind te maken aan schijnconstructies zoals postbusfirma’s, die als enig doel hebben lonen en premies te ontduiken. Een strenge aanpak is óók in het belang van overheidsinkomsten in heel Europa.  

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions