Transport Online - Bedrijfsleven gaat truck platooning in praktijk testen

Bedrijfsleven gaat truck platooning in praktijk testen

Bedrijfsleven gaat truck platooning in praktijk testen
15-09-2016 09:45 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Het Nederlandse bedrijfsleven wil graag aan de slag met truck platooning. TLN en Rijkswaterstaat gaven vandaag in BNR nieuwsradio aan dat zij binnen nu en een jaar in de praktijk testen willen doen met vervoer van goederen door elektronisch verbonden vrachtwagens die op korte afstand van elkaar over de snelweg rijden.

Het Nederlandse bedrijfsleven en de transportsector zien volop kansen voor truck platooning. Met een groot aantal partijen waaronder de topsector logistiek, ANWB, Peter Appel Transport, Simon Loos, Unilever, Albert Heijn en Jumbo is overeengekomen om volgend jaar in de praktijk te kijken hoe truck platooning ingezet kan worden. Met twee á drie trucks wordt dan op verschillende wegen in Nederland gereden. 

Betere doorstroming

Bij truck platooning zijn vrachtwagens via elektronische weg aan elkaar gekoppeld waarbij de voorste vrachtwagen de snelheid en route bepaalt. De andere vrachtwagens volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is.

"Daardoor kunnen de volgende vrachtwagens op korte afstand volgen en komt er meer ruimte op de weg vrij voor andere voertuigen. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer waardoor goederen sneller op de plek van bestemming zijn", aldus het bedrijfsleven.

"Door vrachtwagens dichter op elkaar te laten rijden zijn ook brandstof en CO2 besparingen tot tien procent mogelijk. Dat is niet alleen goed voor het terugdringen van de uitstoot van CO2, maar het kan ook interessante besparingen opleveren voor het bedrijfsleven. Truck platooning zorgt daarnaast ook voor een veiliger wegtransport."

Smart mobility

Technologie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van mobiliteit. Smart mobility ofwel de toepassing van intelligente transportsystemen als truck platooning is dan ook een van de speerpunten van minister Schultz van Haegen.

Nederland heeft het EU voorzitterschap gebruikt om smart mobility hoog op de EU politieke agenda te plaatsen. Met succes: het vormt nu onderdeel van een lange termijn overheidsbeleid binnen Europa dat is vastgelegd in de zogeheten Declaration of Amsterdam. Met deze pilot geeft Nederland uitvoering aan de afspraken die hierin vastgelegd zijn.

European Truck Platooning Challenge

In de door Rijkswaterstaat georganiseerde European Truck Platooning Challenge reden dit voorjaar vrachtwagens van Daf Trucks, Daimler Trucks, Iveco, MAN Truck & Bus, Scania en Volvo voor het eerst als truck platoons over landsgrenzen heen. Deze eerste grensoverschrijdende test in Europa heeft laten zien dat zowel technisch als organisatorisch al veel mogelijk is. De real life cases zijn vooral bedoeld om meer ervaring op te doen met het gebruik van truck platooning op de openbare weg.

Foto's

 • Van Regteren
  Van Regteren
 • Heerkens
  Heerkens
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,906
Diesel1,551

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions