Transport Online - Werknemers zetten met wilde staking C1000 onder druk

Werknemers zetten met wilde staking C1000 onder druk

Werknemers zetten met wilde staking C1000 onder druk
03-11-2011 14:20 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
GIETEN - Met een wilde staking op 2 november hebben de werknemers van het C1000-distributiecentrum in Gieten, kracht bijgezet aan hun eis om de sfeer van "intimidatie en provocatie" op de werkvloer aan te pakken. Vorige week boden de werknemers een petitie aan waarin zij vroegen om een respectvolle behandeling. Nadat C1000 in het door de staking afgedwongen overleg de problemen heeft onderkend, is het werk weer hervat.

Voorzitter van de kadergroep van FNV Bondgenoten Geert-Jan Middelbos: "Door de prikbordmededeling dat onze eisen bij de OR zouden worden aangekaart, leek het of C1000 de petitie van 27 oktober niet serieus nam en ons wilde passeren. Dat voelde opnieuw als gebrek aan respect. Met de staking, gesteund door bijna alle collega’s in vaste dienst, wilden we een duidelijk signaal afgeven. Dat is vandaag gelukt."

Extern onderzoek intimidatie
Met steun van bestuurder Murat Sekercan van FNV Bondgenoten heeft een delegatie van kaderleden een goed gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger van de directie. Middelbos, zelf werkzaam als expeditie- en perronmedewerker in Gieten: "In het overleg heeft C1000 onze klachten over intimidatie en werksfeer serieus genomen. Een extern bureau stelt onafhankelijk onderzoek in en rapporteert binnen veertien dagen. Met de uitkomsten van dat onderzoek gaan we verder aan de slag. Daar zijn we nog wel een tijd mee bezig."

C1000 stemt in met een wekelijks spreekuur, waar werknemers klachten over de werksfeer kunnen melden aan kaderleden van de bond. Het distributiecentrum stelt een spreekkamer met faciliteiten beschikbaar. "Dat is een goede vinger aan de pols. Daar kunnen we meteen mee aan de slag."

Terugdringen uitzendwerk
Ongeveer zestig procent van het personeelsbestand in de magazijnen van de C1000 distributiecentra is uitzendkracht. C1000 is bereid om te praten over de eis om de helft van dat percentage een vast dienstverband aan te bieden. Voor de korte termijn is afgesproken is dat na vertrek van vast personeel vacatures in elk geval worden herbezet met vaste dienstverbanden. De afgelopen tijd kwamen veel chauffeurs in vaste dienst door uitbesteding aan derden, niet aan hun contracturen. In het overleg heeft C1000 toegezegd onmiddellijk een eind te maken aan de gedwongen opname van min-uren en het loon over de contracturen van chauffeurs volledig door te betalen.

Na de presentatie van uitgewerkte verbetervoorstellen, uiterlijk op 14 november, zal blijken op welke manier C1000 tegemoetkomt aan de eisen van de distributiemedewerkers in Gieten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions