Clicky


Sterke vraag naar vliegreizen in juli

Sterke vraag naar vliegreizen in juli
07-09-2016 12:42 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

GENÈVE - De wereldwijde vraag naar vliegtickets zat in de belangrijke vakantiemaand juli sterk in de lift. Dat blijkt uit vervoersstatistieken die de internationale brancheorganisatie IATA woensdag heeft gepubliceerd.

Het aantal door passagiers gevlogen kilometers lag in juli 5,9 procent hoger dan een jaar eerder. De lage brandstofprijzen stelden luchtvaartmaatschappijen in staat hun tickets voor scherpe prijzen aan te bieden en dat kwam de vraag ten goede. Het aanbod lag 6 procent hoger dan in juli 2015.

Gemiddeld was 83,7 procent van de stoelen aan boord gevuld. Daarmee lag de gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, slechts een fractie onder het recordniveau voor juli dat vorig jaar werd gehaald.

In Europa bleef de groei van de ticketverkoop beperkt tot 3,4 procent. IATA-directeur Alexandre de Juniac wijt dat aan de reeks aanslagen op het continent in de afgelopen maanden. De terreurgolf schrikt met name reizigers uit andere werelddelen af.

De sterkste groei kwam voor rekening van luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten (12,5 procent) en Azië (9,6 procent). Afrika was goed voor een toename van 6,8 procent en in Noord- en Latijns-Amerika werden stijgingen gemeten van respectievelijk 2,8 en 2,9 procent.