Clicky


Achterschip Flinterstar aangekomen bij Galloo in haven van Gent

Achterschip Flinterstar aangekomen bij Galloo in haven van Gent
07-09-2016 11:34 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GENT - Op 6 september 2016 kwam de machinekamersectie van de Flinterstar op een ponton aan bij scheepssloper Galloo in de Gentse haven. Hier zal men het wrak deskundig ontmantelen en omzetten tot grondstoffen. De Flinterstar zonk in oktober 2015 na een aanvaring met een gastanker waarna het vastliep op een zandbank net buiten de haven van Zeebrugge. Begin juli 2016 kwam het eerste deel van de Flinterstar al aan bij Galloo.

Van scheepswrak tot grondstof

De afbraakwerken zijn onmiddellijk van start gegaan met de controle van het wrak op schadelijke stoffen. “Dit zijn de oliën die eventueel nog achterbleven in het schip, in de motoren of resten in de leidingen, maar ook isolatiemateriaal", weet Peter Wyntin, verantwoordelijke scheepsafbraak. “Daarna wordt het hele schip gestript. We verzamelen alle hout, vloerbekleding en meubilair op de kaai waar we het sorteren voor verdere verwerking.”

Het wrak wordt tot slot onder handen genomen door de scheepsslopers. Zij snijbranden het schip in stukken van maximum 20 ton die een voor een met een kraan aan wal worden gehesen.

Planmatige aanpak

Het minutieus volgen van de opeenvolgende stappen garandeert een recyclagegraad van maar liefst 98 procent. Alle ferro- en non-ferrometalen, die samen zo’n 95 procent van een schip uitmaken, worden omgevormd tot grondstoffen voor de metaalindustrie. Niet-metalen zoals hout, elektronica en verschillende oliën worden gevaloriseerd, dit is gecontroleerd verbranden met energie- of warmterecuperatie.

De ontmanteling van het laatste deel van de Flinterstar zal naar schatting zo’n 6 weken duren. “Dit deel vraagt iets meer tijd dan de cargoruimte die begin juli naar Gent kwam”, legt Peter uit. “Vooral de voorbereiding, het strippen van de machinekamersectie vraagt wat meer tijd. Maar eens we aan het snijbranden gaan, zal de Flinterstar snel zijn ultieme bestemming bereiken als grondstof.”