Clicky

 
Transport Online - FNV bereikt cao-akkoord met KLM

FNV bereikt cao-akkoord met KLM

FNV bereikt cao-akkoord met KLM
06-09-2016 12:43 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - Acties van het grondpersoneel van KLM zijn voorlopig van de baan. FNV heeft met de luchtvaartmaatschappij overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Dat heeft de vakbond dinsdag bekendgemaakt.

KLM wist de afgelopen maanden de overige bonden al te overtuigen van de noodzaak van verdere bezuinigingen. FNV bleef evenwel dwarsliggen en probeerde met onder meer stiptheidsacties de scherpe kantjes van het cao-voorstel af te halen. Staken mocht niet van de rechter in verband met de zomerdrukte en verhoogde terreurdreiging.

Deze week liep dat stakingsverbod af. Voor KLM reden om FNV opnieuw op te roepen het gesprek aan te gaan. Daar bleek de vakbond dit keer wel toe bereid, en al snel lag er toch een akkoord. FNV zal dat met een positief advies voorleggen aan de leden.

Volgens Van den Brink komt met de nieuwe cao een einde aan de verslechteringen voor het grondpersoneel bij KLM. Zo blijven extra rustdagen voor oudere werknemers toch behouden. Bovendien neemt het bedrijf tweehonderd uitzendkrachten in vaste dienst, zodat er meer 'echte banen' komen.

KLM liet weten dat met de nieuwe cao, ondanks de concessies die zijn gedaan, de bezuinigingsdoelen voor de komenden jaren worden gehaald. Volgens een woordvoerster ligt het uiteindelijke akkoord erg dicht bij wat de luchtvaartmaatschappij voor ogen had.

De medewerkers krijgen een verbeterde winstdelingsregeling, volgend jaar eenmalig 1 procent extra en vanaf 2018 een structurele loonsverhoging van eveneens 1 procent. Gedwongen ontslagen zijn ook de komende anderhalf jaar niet aan de orde.

Daarnaast heeft KLM beloofd voortaan samen op te trekken met FNV in de strijd tegen oneerlijke concurrentie. Met name prijsvechters en maatschappijen uit het Midden-Oosten nemen het niet altijd even nauw met de rechten van werknemers en kunnen hun tickets daardoor goedkoper aanbieden, aldus de vakbond.

Het akkoord met het grondpersoneel is pas een eerste stap. Ook de cao van het cabinepersoneel is aan vernieuwing toe. Daarnaast ruziet KLM met de piloten over de pensioenen. Die zaak dient volgende week voor de rechtbank in Amsterdam.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions