Clicky


TLN: geen deelname blokkade acties Calais, wel brief naar Valls

TLN: geen deelname blokkade acties Calais, wel brief naar Valls
05-09-2016 09:44 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - De Europese transport- en logistieke organisaties vragen in een directe brief de Franse premier Valls om acute hulp in Calais. Migranten die naar Groot-Brittannië willen, zorgen daar dagelijks voor levensgevaarlijke situaties. Ze gooien betonblokken, autobanden, boomstammen en hooibalen op de toegangswegen van de haven om vrachtwagens tot stilstand te dwingen. Daarna bedreigen zij chauffeurs om een plekje in een vrachtwagen te krijgen om op die manier de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.

Vandaag wordt er dan ook actie gevoerd in Calais door Franse vrachtwagenchauffeurs en bewoners. TLN sluit zich niet aan bij deze acties, de organisatie is principieel tegen blokkerende acties, maar begrijpt wel het sentiment.

Maatregelen onvoldoende

De afgelopen anderhalf jaar hebben verschillende brancheorganisaties in Europa intensief samengewerkt om in overleg met de lokale autoriteiten maatregelen te nemen. Er zijn extra hekwerken geplaatst, terreinen overzichtelijker gemaakt en beveiliging ingezet. Dit heeft geleid tot een sterke vermindering van de overlast bij de treinterminal.

De problematiek is echter verplaatst. De toegangswegen naar de veerhaven lopen vlak langs het grote illegale migrantenkamp (‘the jungle’) waar naar schatting in september tienduizend migranten bivakkeren. Zij ondernemen elke nacht pogingen om via een vrachtauto de oversteek naar Engeland te maken.

Sector vraagt Valls om hulp

De transportsector wordt nu al twee jaar geraakt door terugkerende problemen bij Calais. De genomen maatregelen zijn niet voldoende. Vandaar dat de Europese brancheorganisaties in een gezamenlijke brief vanuit koepelorganisatie IRU de Franse premier Valls om hulp vragen.

TLN-voorzitter Arthur van Dijk: "De situatie in Calais is onhoudbaar. Ik wil al het mogelijke doen om te voorkomen dat er slachtoffers vallen onder de chauffeurs. Daarom wil ik samen met mijn collega’s uit de omliggende landen rechtstreeks bij premier Valls om hulp vragen. Het is een complex dossier en ik begrijp uiteraard de wanhoop bij migranten die voor een beter bestaan gaan. Ik hoop dat we samen tot werkbare oplossingen kunnen komen. Wat mij betreft betekent dat ontruiming van het volledige illegale deel van het migrantenkamp, zodat de situatie beheersbaar wordt voor de lokale autoriteiten, de veiligheid van onze mensen en het vrije verkeer van goederen wordt gewaarborgd."