Clicky


Afsluitdijk gewoon open na afgelasten hardloopevenement

Afsluitdijk gewoon open na afgelasten hardloopevenement
03-09-2016 23:02 | Weer en Verkeer | auteur ANP

ZURICH - Het hardloopevenement op de Afsluitdijk zondag is vanwege weersomstandigheden afgelast. De kans op onweer is volgens de organisatoren aanzienlijk. Daarnaast worden windstoten boven windkracht 6 verwacht. Omwille van de veiligheid van deelnemers, bezoekers en vrijwilligers is zaterdagavond besloten om de Afsluitdijk Open af te gelasten.

De Afsluitdijk blijft nu in tegenstelling tot eerdere berichten over een stremming gewoon open voor het verkeer.

Tussen 04.00 en 08.00 uur is er een grote kans op onweer en dat is precies wanneer de hardlopers over de Afsluitdijk lopen. "Op basis van de huidige weersvoorspellingen kunnen we niet garanderen dat we het evenement veilig kunnen organiseren'', aldus Koen Hermens van organisator House of Sports. Rijkswaterstaat en de betrokken gemeenten zijn het daarmee eens.

Hermens noemt het onverantwoord om 7.500 deelnemers, 2.000 fans en 500 vrijwilligers te laten lopen in een open vlakte omgeven door water, waardoor het risico op blikseminslag aanzienlijk is.

Het was de bedoeling dat de Afsluitdijk tussen 01.00 uur zaterdagnacht en 12.00 uur zondagmiddag gesloten was voor verkeer wegens de eenmalige hardloopwedstrijd. Middenin de nacht zouden de deelnemers over de hele dijk (32,8 kilometer), de halve (16,4 kilometer) of een kwart van de dijk (8,2 kilometer) rennen.

De opbrengst was bestemd voor goede doelen als de Trombosestichting en Spieren voor Spieren.

Er wordt gezocht naar een andere datum. Uitstel van het evenement was geen optie, omdat de Afsluitdijk volgens de belofte om zondag 12.00 uur weer open zou gaan voor het verkeer.

De annulering van het hardloopevenement heeft geen gevolgen voor de expositie Icoon Afsluitdijk en ‘Waterlicht’ op Breezanddijk van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde. Die blijven bereikbaar voor het publiek.