Clicky

 
Transport Online - Rechter: ECT mag retentierecht toepassen maar geen exhorbitante bedragen vragen voor Hanjin containers

Rechter: ECT mag retentierecht toepassen maar geen exhorbitante bedragen vragen voor Hanjin containers

Rechter: ECT mag retentierecht toepassen maar geen exhorbitante bedragen vragen voor Hanjin containers
02-09-2016 19:37 | Transport | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft zojuist uitspraak gedaan in kort geding aangespannen door TLN/FENEX, EVO en Fenedex en diverse bedrijven tegen ECT. De reden hiervoor was dat ECT een hoog lumpsumtarief vroeg voor het vrijgeven van containers van de in problemen verkerende Koreaanse rederij Hanjin.

De rechter heeft in haar uitspraak geoordeeld dat een lumpsumtarief onrechtmatig is. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten in rekening brengen met een opslag van 25 euro voor administratiekosten.

Uitspraak rechter

Door de rechter werd aangegeven dat dit een bijzondere situatie is. ECT heeft in de huidige situatie te maken met vele wederpartijen in plaats van alleen Hanjin. De rechter heeft aangegeven dat ECT vooralsnog een retentierecht mag toepassen. De rechter heeft de gefixeerde vergoedingen van 1.000 euro voor een gewone container en 1.500 euro voor speciale containers als onrechtmatig geoordeeld.

ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten plus een opslag van 25 euro in rekening brengen. De rechter heeft voorts bepaald dat ECT geen borg mag vragen. Alleen de leden van de vier eisende verenigingen kunnen op dit vonnis aanspraak maken. Zij moeten, naast de gebruikelijke voorwaarden voor het vrijstellen van containers, bij ECT aantonen dat zij lid zijn van voornoemde organisaties.

Stap in de goede richting

De situatie omtrent Hanjin is uitermate vervelend en levert alleen verliezers op. EVO, Fenedex, TLN en FENEX zijn desondanks van mening dat deze uitspraak een stap in de goede richting is. "We zetten graag de constructieve dialoog met alle betrokken ketenpartijen voort", aldus de vier partijen.

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden