Transport Online - Rechtszaak in groot onderzoek naar productie MDMA

Rechtszaak in groot onderzoek naar productie MDMA

Rechtszaak in groot onderzoek naar productie MDMA
01-09-2016 09:50 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ZUTPHEN - In een groot onderzoek naar de productie en verwerking van MDMA –  een grondstof  voor  XTC - brengt het OM Oost-Nederland in totaal 13 verdachten voor de rechter. De zittingen zijn vanaf maandag 5 september tot en met donderdag 22 september bij de rechtbank in Zutphen.

Het onderzoek met de naam Zilver begon in november 2013 met het aantreffen van een MDMA-laboratorium in Borculo. De Belgische politie had een vrachtauto onder observatie, die een grote partij chemicaliën had afgehaald. Deze chemicaliën werden uiteindelijk in Borculo afgeleverd.

Locaties

In het onderzoek dat daarop volgde, werd een laboratorium in Nederhorst den Berg ontdekt, waar op grote schaal MDMA werd geproduceerd. In Dedgum werd een laboratorium in opbouw aangetroffen. In Middelie, Kockengen en Kortenhoef trof de politie locaties aan waar vermoedelijk eerder is geproduceerd. In Putten werden twee opslaglocaties aangetroffen. In een pand in Zeewolde vond de politie MDMA en een grote hoeveelheid pillen en in een voertuig in Edam MDMA.

In totaal zijn in dit onderzoek vele tientallen kilo’s MDMA gevonden, waarvan honderdduizenden XTC-pillen gemaakt zouden kunnen worden.  In elk geval een gedeelte van de MDMA was volgens het OM bestemd voor de export.

Verdachten

Het OM vervolgt in totaal dertien verdachten voor betrokkenheid bij deze zaak. De hoofdverdachte is een 42-jarige man uit Zwaag. Hij zit op dit moment een onherroepelijke straf uit voor drugsgerelateerde feiten. Hij staat op 5, 6 en 7 september (reservedag) terecht, samen met een 47-jarige man uit Hilversum.

Op 9 en 12 september staan een 55-jarige man en een 32-jarige man uit Putten terecht en op 13 september een 38-jarige man uit Amsterdam en een 50-jarige vrouw uit Amsterdam. Woensdag 14 september is als reservedag aangemerkt.

Criminele organisatie

De hierboven genoemde zes verdachten zijn volgens het OM allemaal, in verschillende gradaties, betrokken bij de activiteiten rond meerdere opslag- of productielocaties. Het OM heeft aan deze zes verdachten ook de deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Op de genoemde data worden de feiten behandeld en de persoonlijke omstandigheden van de verdachten besproken. Donderdag 15 september, vrijdag 16 september en maandag 19 september staan het requisitoir, pleidooien, repliek en dupliek gepland in deze zes zaken.

Medeverdachten

Vanaf dinsdag 20 september tot en met donderdag 22 september staan zes medeverdachten op zitting bij de meervoudige kamer. Op 20 september gaat het om een 62-jarige man uit Weesp en een 50-jarige man uit Amsterdam. Op woensdag 21 september staan een 38-jarige man uit Almere en een 28-jarige man uit Putten terecht. Op 22 september staan een 77-jarige man uit Dedgum en een 51-jarige man uit Bologna (Italië) terecht. Deze verdachten worden door het OM met één productie- of opslaglocatie in verband gebracht.

De laatste medeverdachte is een  35-jarige man uit Goes. Hij  staat 21 september voor de economische politierechter. Hij beschikte als vrachtwagenchauffeur niet over het vereiste certificaat voor chemicaliëntransport.

De rechtbank zal alle zaken sluiten op dinsdag 25 oktober en op dinsdag 8 november uitspraak doen.

Foto's

 • J.Roeland
  BAKKER GROEP
 • J.Roeland
  BAKKER GROEP
 • Bakker Groep
  Bakker Groep
 • Bakker Groep
  Bakker Groep


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions