ECT schenkt bijzonder schilderij aan Maritiem Museum

ECT schenkt bijzonder schilderij aan Maritiem Museum
30-08-2016 17:10 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM  - Vandaag is het schilderij ‘Over een andere boeg gooien’ van John Wouda op feestelijke wijze door ECT aan het Maritiem Museum Rotterdam geschonken. Het 50-jarige ECT herbevestigt hiermee haar binding met de stad Rotterdam, waarin het al een halve eeuw gezichtsbepalend is in de containeroverslag. Het schilderij symboliseert de start daarvan 50 jaar terug.

De Rotterdamse kunstenaar John Wouda schilderde ‘Over een andere boeg gooien’ in 1989 in opdracht van ECT. De vraag aan hem was een beeld te schetsen van de beginjaren van het bedrijf. Wouda koos daarop voor de aankomst van het allereerste schip, de Atlantic Span, op 31 augustus 1967 bij de toen nieuw geopende ECT-terminal in de Eemhaven. Het schilderij toont deze nieuwe terminal, de eerste ‘dedicated’ containerterminal ter wereld, gezien vanaf de railing van het schip.

Het bijzondere is dat Wouda geen foto heeft nageschilderd, maar op basis van plattegronden, foto’s van het lossen van het schip en eigen waarnemingen ter plekke, een denkbeeldige situatie heeft gecreëerd. Met de titel van het schilderij maakte Wouda bovendien duidelijk dat met de start van ECT, de overslag in Rotterdam destijds letterlijk en figuurlijk over een andere boeg werd gegooid. Het containervervoer heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zowel de wereld als Rotterdam een geheel ander aanzien gegeven.

'Over een andere boeg gooien’ heeft sinds 1989 de directiekamers van ECT gesierd. Door het schilderij nu aan het Maritiem Museum te schenken, blijven ECT en de stad Rotterdam ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden.

Leo Ruijs, Chief Executive Officer van ECT: "Het 50-jarig bestaan van ECT dat wij dit jaar vieren, staat in het teken van verleden, heden en toekomst. De schenking van het schilderij van John Wouda ‘Over een andere boeg gooien’ aan het Maritiem Museum past daar in meerdere opzichten uitstekend bij. ECT en Rotterdam waren, zijn én blijven samen gezichtsbepalend in de wereldwijde containeroverslag."

Robert Anraad, Hoofd Collecties Maritiem Museum Rotterdam: "De schenking van dit schilderij door ECT toont de uitstekende band tussen het museum en het Rotterdamse maritieme bedrijfsleven. Dit schilderij van John Wouda is een sterk symbool waarmee het Maritiem Museum Rotterdam het verhaal van de vestiging van ECT en de opkomst van de containerhandel aan haar bezoekers kan vertellen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,763
Diesel1,470

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden