Clicky


Qbuzz start met pinnen in de bus

Qbuzz start met pinnen in de bus
29-08-2016 16:57 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - Vanaf 1 september kunnen klanten in de blauwe Q-link bussen van Qbuzz (lijn 3: Lewenborg - Leek en lijn 4: Beijum - Roden) betalen met de pinpas. Bij de automaten kan ook contactloos betaald worden. Het plaatsen van pinautomaten in bussen is één van de maatregelen die Qbuzz neemt om contant geld in de bus te verminderen en de veiligheid te vergroten.

Naar aanleiding van een reeks overvallen de afgelopen tijd in het openbaar vervoer houdt het onderwerp veiligheid de gemoederen namelijk flink bezig. In het kader daarvan neemt Qbuzz deel aan een landelijk overleg dat bekijkt hoe contant geld in de bus beperkt en op termijn zelfs afgeschaft kan worden. Qbuzz onderschrijft de noodzaak tot een landelijke aanpak en geeft daaraan maximale support, maar bekijkt ondertussen ook al met haar opdrachtgever OV-bureau Groningen Drenthe welke maatregelen op korte termijn ingevoerd kunnen worden.

Het plaatsen van pinautomaten is een van die maatregelen. Maar er worden meer maatregelen onderzocht om contant geld in de bus te verminderen. Daarnaast wordt bekeken of het aantal kaartsoorten verminderd kan worden en of op de perrons van enkele grote knooppunten kaartverkoopautomaten geplaatst kunnen worden. Tevens wordt onderzocht of er lijnen zijn waar klanten meer dan gemiddeld met contant geld betalen. Met gerichte acties kan de OV-chipkaart daar nadrukkelijker onder de aandacht worden gebracht.

De pinautomaten zullen met ingang van 1 september operationeel zijn in Q-link blauw (lijn 3 en 4). Klanten worden geïnformeerd over deze nieuwe betaalwijze via stickers bij de instapdeur, social media, de website en de buschauffeurs. Een kaartje kopen met contant geld is ook nog steeds mogelijk.