Clicky


Enorme hoeveelheid illegaal koraal in loodsen

Enorme hoeveelheid illegaal koraal in loodsen
29-08-2016 11:48 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - De politie en de douane hebben in een bedrijfspand en loodsen in Brabant een enorme hoeveelheid illegaal koraal aangetroffen. Ook werd in de loodsen veel materiaal van beschermde plant- en diersoorten gevonden. Het betreft volgens de politie een recordvangst. Waar in Brabant het was, is niet bekendgemaakt.

In vijf loodsen werd in totaal 2000 kilo koraal gevonden, huiden van slangen en varanen, schedels van apen en schildpadden, voorwerpen van ivoor en allerlei andere voorwerpen afkomstig van dieren die met uitsterven worden bedreigd. Er lagen zoveel spullen in de gebouwen dat het onderzoekers drie dagen heeft gekost om alles te bekijken.

Justitie kwam het Brabantse bedrijf op het spoor, nadat in de Rotterdamse haven in een container uit China 345 kilo koraal was gevonden. Dat was nog zo vers "dat het zeewater er bij wijze van spreken nog uitliep'', aldus de douane.

Een woordvoerster van de douane sprak van een bijzondere vondst en zei dat het hier vermoedelijk om georganiseerde misdaad gaat.

Naast de illegale spullen werd een half miljoen euro aan contanten en goud aangetroffen. Dat is in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat sprake is van witwassen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht. De schade aan het milieu is enorm, aldus de politie.