Transport Online - Hof handhaaft stakingsverbod KLM'ers

Hof handhaaft stakingsverbod KLM'ers

Hof handhaaft stakingsverbod KLM'ers
26-08-2016 11:30 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Het grondpersoneel van KLM mag voorlopig geen werkonderbrekingen inzetten als pressiemiddel in een conflict met de luchtvaartmaatschappij. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde vrijdag in hoger beroep het door de rechtbank opgelegde stakingsverbod tot 5 september.

De rechter legde het voorlopige stakingsverbod eerder deze maand op in een door KLM aangespannen kort geding wegens de vakantiedrukte op Schiphol en de aanhoudende terreurdreiging. Vakbond FNV was het daar niet mee eens en ging in beroep.

Het gerechtshof oordeelde dat de topdrukte op Schiphol, vanwege de schoolvakantie, zorgt voor een "dringende maatschappelijke noodzaak'' om stakingen tot 5 september te verbieden. De voorgenomen acties zouden het luchtverkeer op Schiphol volgens het hof "ernstig'' kunnen ontwrichten. De gevolgen voor KLM, Schiphol en duizenden gedupeerde reizigers zouden daarbij onaanvaardbaar groot zijn.

Het hof benadrukte verder dat stakingen na 5 september niet verboden zijn. Eventuele werkonderbrekingen mogen er echter niet toe leiden dat passagiers langer dan anderhalf uur moeten wachten.

FNV-onderhandelaar Jan van den Brink liet in een reactie weten het vonnis nog te moeten bestuderen. Hij zei wel dat bij eventuele vervolgacties rekening moet worden gehouden met de opgelegde beperking. Of het zo ver komt is de vraag, maar de bond wil pas met KLM praten als er uitzicht is op een echt gesprek. "De huidige uitnodiging biedt nog geen kans op een akkoord", aldus de onderhandelaar.

KLM is tevreden met het vonnis. "We gaan uit dat er een oplossing komt'', zei een woordvoerder.

Omdat stakingen geen optie waren, organiseerde FNV afgelopen week verschillende stiptheidsacties. Een deel van het grondpersoneel werkte daarbij strikt volgens de regels, zonder het stapje extra te zetten dat in het hoogseizoen vaak nodig is om alles voor de reizigers soepel te laten verlopen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,307

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions