Clicky


Uitspraak in zaak FNV-KLM op 26 augustus

Uitspraak in zaak FNV-KLM op 26 augustus
23-08-2016 15:58 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam besluit vrijdag over het recht van KLM-grondmedewerkers om te staken. Het hof meldt dan om 11.00 uur de uitkomst van het dinsdag behandelde hoger beroep in de zaak tussen vakbond FNV en de KLM.

De rechtbank legde eerder deze maand in een door KLM aangespannen kort geding een voorlopig stakingsverbod op wegens de vakantiedrukte op Schiphol en de aanhoudende terreurdreiging. Daartegen ging FNV in beroep.

FNV ligt al geruime tijd in de clinch met de KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. In tegenstelling tot andere bonden heeft FNV de nieuwe cao voor het personeel nog niet voorgelegd aan zijn leden. De bond vindt het akkoord te mager en eist dat de luchtvaartmaatschappij aan zijn eisen tegemoetkomt.

FNV eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een bodem van 75 euro per maand, en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Ook zouden uitzendkrachten die al jaren structureel bij KLM aan de slag zijn in vaste dienst moeten komen.

Omdat stakingen tot en met 4 september niet mogen, hield FNV afgelopen weekeinde stiptheidsacties. Een deel van het grondpersoneel werkte strikt volgens de regels, zonder het stapje extra te zetten dat in het hoogseizoen vaak nodig is om alles voor de reizigers soepel te laten verlopen. Een beperkt aantal vluchten vertrok daardoor te laat.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    PH-BXU (MSN 33028)