Clicky

 
Transport Online - FNV: Hoog tijd voor betere bescherming werknemers bij doorstart na faillissement

FNV: Hoog tijd voor betere bescherming werknemers bij doorstart na faillissement

FNV: Hoog tijd voor betere bescherming werknemers bij doorstart na faillissement
19-08-2016 09:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vakbond FNV vindt het hoog tijd om de bescherming van werknemers bij doorstart na faillissement te verbeteren. Werknemers met een langer dienstverband, vaak de wat oudere en ervaren werknemers, worden meestal weggesaneerd als het op een faillissement met doorstart aankomt. Dat gebeurde onlangs bij Perry Sport en McGregor. Dat gebeurt overigens ook met andere werknemers die minder 'gewenst zijn' zoals zieke of zwangere werknemers of kritische vakbond.

FNV vicevoorzitter Catelene Passchier: "De suggestie van de NOS gisteren was dat dit aan de WWZ ligt. Maar ook vóór de WWZ deden deze praktijken zich al voor en hebben wij aan de bel getrokken. De WWZ heeft wel een extra prikkel toegevoegd voor werkgevers om werknemers met een langer dienstverband niet mee te nemen: dat is het nieuwe recht op een transitievergoeding dat een werknemer opbouwt op grond van zijn of haar dienstjaren, en die opbouw gaat mee naar de opvolgende werkgever."

De FNV vindt dat overigens niet meer dan logisch. Het probleem in Nederland is niet die ene regeling in de WWZ, maar het ontbreken van andere beschermende regels bij doorstart die in het buitenland wel gelden. In de ons omringende landen gelden bij doorstart na faillissement vergelijkbare regels als bij overgang van onderneming, een regeling die mogelijk wordt gemaakt door de Europese Richtlijn Overgang van Onderneming.

Catelene Passchier: "Dat betekent dat het uitgangspunt is dat zowel de werknemers als hun arbeidsvoorwaarden in principe meegaan naar de nieuwe werkgever, en dat de werkgever dus niet vrij is om maar zelf naar willekeur te kiezen wie hij wel of niet wil meenemen.  Zo worden werknemers goed beschermd en wordt misbruik voorkomen. Misbruik, waarbij een faillissement-met-doorstart wordt gebruikt om  het ontslagrecht te omzeilen, en vaste en ervaren werknemers te vervangen door tijdelijke werknemers en andere flexwerkers. De manier waarop werknemers dat horen is soms meer dan schandalig. Via een e-mail horen dat je nieuwe uitzendkrachten moet inwerken, dat is ver beneden alle fatsoensnormen."

Op dit moment staat herziening van de faillissementswetgeving in de Tweede Kamer op de agenda. De FNV pleit ervoor om daarbij dan ook een eind te maken aan de uitzonderingspositie van Nederland op dit terrein, en in alle gevallen van faillissement-met-doorstart de bescherming van werknemers beter te regelen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions