Clicky


Duitser opgepakt voor voorbereiden aanslag

Duitser opgepakt voor voorbereiden aanslag
17-08-2016 17:35 | Buitenland | auteur ANP/DPA

EISENHÜTTENSTADT - Speciale politie-eenheden hebben woensdag in het oosten van Duitsland een 27-jarige man opgepakt die plannen had voor een aanslag. De politie in de deelstaat Brandenburg liet weten dat in de woning van de man explosieven zijn gevonden. Er werd met speurhonden gezocht.

De man bereidde volgens bronnen van persbureau DPA een aanslag voor op een lokaal stadsfeest in zijn woonplaats Eisenhüttenstadt, een stadje met zo'n 30.000 inwoners dicht bij de grens met Polen. Het feest wordt van 26 tot en met 28 augustus gehouden. De politie wilde over dit soort details niets kwijt.

Minister-president van Brandenburg Dietmar Woidke heeft bevestigd dat de man "een terroristische daad plande''. Hij zei dat de man mogelijk een "islamistische achtergrond'' heeft. Volgens bronnen van DPA is de verdachte een aanhanger van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Duitsland kreeg deze zomer twee keer te maken met islamitisch gemotiveerde aanslagen, in Würzburg en Ansbach. Daarbij vielen gewonden, maar kwamen alleen de daders zelf om het leven. Het ernstigste geweld tegen burgers voltrok zich in juli in München, waar een 18-jarige Iraans-Duitse jongen met extreem rechtse sympathieën negen mensen doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde.