Clicky


'Top bedrijfsleven is oud en onervaren'

'Top bedrijfsleven is oud en onervaren'
16-08-2016 11:31 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De top van het Nederlandse bedrijfsleven is relatief oud en onervaren. De gemiddelde leeftijd is bijna zestig jaar. De bestuurders hebben door de bank genomen zo'n 4,5 jaar bestuurlijke ervaring. Dat concludeert de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag na onderzoek.

Volgens de krant worden bestuurders die lang op hun plek blijven zitten doorgaans gezien als minder onafhankelijk. Om die reden zijn er in meerdere landen regels die voorschrijven dat oudgedienden niet mogen meebeslissen over zaken als beloningen.

In de Verenigde Staten is er geen code die de zittingstermijn beperkt. Gemiddeld heeft een bestuurder daar dan ook ruim acht jaar ervaring. De gemiddelde leeftijd is daar bijna 62 jaar. In Scandinavië zijn bestuurders doorgaans een stuk jonger. In Noorwegen is de gemiddelde bestuurder 54 en heeft die ook 4,5 jaar ervaring.

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) benadrukt dat leeftijd niet zo veel zegt als het gaat om ervaring in de internationale top bij beursgenoteerde bedrijven. "In vrijwel alle gevallen is de huidige zittingstermijn voorafgegaan door een uitgebreide ervaring in andere functies en bedrijven", laat de NCD weten in een verklaring.

De enige nadelen van een hogere leeftijd liggen op het technologische vlak en bij een dreigende generatiekloof met jongere werknemers, stelt de NCD. Die uitdagingen zijn de meeste huidige bestuurders "niet echt op het lijf geschreven", aldus de vereniging.

Als het aankomt op vrouwen in de top zit Nederland volgens het onderzoek in de middenmoot. Bij de onderzochte bedrijven in Nederland is 25 procent van de bestuursleden een vrouw. In de VS is dat slechts 15 procent en bij koploper Noorwegen, waar een quotum geldt, ruim 42 procent.