Clicky


Duitse politie waarschuwt: 'apen gapen, helden melden!'

Duitse politie waarschuwt: 'apen gapen, helden melden!' [+foto's]
13-08-2016 09:34 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

DORTMUND(D) - De politie Dortmund heeft vrijdag 12 augustus een grote controle op het vrachtverkeer gehouden op de Duitse A1. De politie werd hierbij bijgestaan door de Duitse douane en de BAG.

Tijdens de controle bood de politie de gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs ook een bezoek aan de mobiele voorlichtingscampagne over verkeersveiligheid aan. Eén politiebus was uitgerust met geanonimiseerde ongevalsfoto's die zichtbaar indruk maakten op de chauffeurs. De confronterende foto's spraken in grote lijnen voor zichzelf zonder dat het vermanende vingertje van de politie nodig was.

Apen gapen, helden melden!

Ook het fotograferen onder het rijden maakte deel uit van de voorlichtingscampagne. De politie kon recente foto's laten zien waarop vrachtwagenchauffeurs al rijdend een ongeval fotografeerden dat had plaatsgevonden op de andere rijbaan. Met beide handen los van het stuur creëren zij hier een onaanvaardbaar risico voor henzelf maar zeker ook voor de overige weggebruikers.

De politie Dortmund is heel duidelijk over deze, volgens de politie meedogenloze chauffeurs: "We hebben geen fotografen nodig. Apen gapen maar helden melden!"

Uitkomsten controle

Tussen 09:00 uur en 15:00 uur werden vrijdag in totaal 49 voertuigen, 40 vrachtwagens, 5 bestelwagens, 1 bus en drie overige voertuigen, gecontroleerd. Slechts de helft, 24 voertuigen, waren prima in orde en mochten zonder boete hun reis vervolgen.

Met de andere 25 voertuigen was dit helaas niet het geval. Er werden zes schendingen van de ladingzekering gevonden, drie keer werd voor overbelading beboet en zes keer voor technische mankementen, acht keer voor overtredingen van de rij- en rusttijden, drie keer voor schendingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijk afval en negen keer voor overige overtredingen.

Tijdens deze controle werden geen manipulaties van de tachograaf ontdekt. Iets waar de politie in de deelstaat Nordrhein-Westfalen sinds gisteren extra op controleert.

Twee chauffeurs waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Zij mochten, samen met nog drie andere chauffeurs, hun reis niet meer vervolgen. Eén van hen, een chauffeur uit Spanje, had kapotte voorbanden onder zijn vrachtwagen. Twee van de banden waren al helemaal versleten en vormden een significant veiligheidsrisico.

Een illegaal afvaltransport naar België is teruggestuurd naar de afzender met een begeleidende boete.