Piloten easyJet kondigen meer stakingen aan

Piloten easyJet kondigen meer stakingen aan
12-08-2016 18:56 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

HAARLEM - Nederlandse piloten van easyJet gaan komende weken vaker staken dan ze al hebben gedaan. Vrijdag verbood de kortgedingrechter hun tot en met begin september in weekenden het werk neer te leggen. Pilotenvakbond VNV is daar teleurgesteld over, maar wil daarom doordeweeks intensiever actie gaan voeren.

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Afgelopen tijd werd al drie keer tijdelijk het werk neergelegd. Daardoor werd de luchtvaartmaatschappij gedwongen diverse vluchten te schrappen.

Ruim een maand geleden stonden beide partijen ook al tegenover elkaar in de rechtszaal in Haarlem. Ook toen oordeelde de rechter in een kort geding dat er vier weekenden geen werkonderbrekingen mochten plaatsvinden.

Er is de laatste tijd veel sociale hommeles op de luchthaven. Het vonnis waarmee de rechter vrijdag kwam vertoont volgens een woordvoerder van de VNV grote gelijkenissen met de uitspraak van eerder deze week in de zaak tussen vakbond FNV en KLM. Ook nu haalde de rechter terreurdreiging erbij, als argument om op Schiphol binnen een bepaalde tijdspanne geen stakingen op touw te zetten. Daardoor zou de veiligheid in het geding komen.

"Er is wel een belangrijk verschil met die andere uitspraak'', benadrukt de VNV-zegsman. Grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. De easyJet-piloten blijft het vrij staan om op maandagen, dinsdagen, woensdagen en donderdagen niet aan het werk te gaan.

EasyJet is wel tevreden met het vonnis. "We zijn blij dat passagiers en gezinnen die die weekenden naar hun vakantiebestemming gaan dat nu zonder de dreiging van mogelijke stakingsacties van de VNV kunnen doen.''

Er is overigens een kans dat het helemaal niet meer tot werkonderbrekingen hoeft te komen. De VNV hoopt met haar dreigementen easyJet weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Een woordvoerder van de Britse prijsvechter heeft in reactie daarop laten weten dat zijn bedrijf graag het cao-overleg zou hervatten. EasyJet vindt wel dat de piloten eerder al een goed voorstel is gedaan.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,503

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden