Rechter: Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd

Rechter: Yuri van Gelder terecht naar huis gestuurd
12-08-2016 15:53 | Sport | auteur ANP

ARNHEM - De beslissing van sportkoepel NOC*NSF om turner Yuri van Gelder naar huis te sturen, was een terechte beslissing. Dat heeft de rechter in Arnhem vrijdag bepaald.

Van Gelder had een kort geding aangespannen om een plek in de ringenfinale aanstaande maandag af te dwingen, nadat hij eerder deze week naar huis was gestuurd na een nacht stappen, waarbij hij ook alcohol had gedronken. Dat kort geding heeft hij verloren. "Dat betekent dat NOC*NSF niet hoeft terug te komen op de beslissing om Yuri van Gelder niet meer te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro", staat in het besluit.

De rechter deed een zogenoemd kop-staartvonnis, dat wil zeggen dat gezien de tijdsdruk alleen het eindoordeel is gegeven. Het uitgewerkte vonnis met motivatie zal in de loop van komende week openbaar worden gemaakt.

Verwarde indruk

Hoewel er dus geen motivatie voor het vonnis is, kan Van Gelder als hij dat wil vrijdag nog in hoger beroep gaan. Volgens de persrechter in Arnhem is het mogelijk om alleen de uiteindelijke uitspraak te bestrijden zonder nadere argumenten. Het gerechtshof, dat ook in Arnhem zetelt, is voorbereid op een mogelijk beroep van de turner, zegt de persrechter. Die zaak zou zelfs vrijdagavond al kunnen dienen. Het is niet bekend of Van Gelder zo'n stap nog zou willen zetten.

Van Gelder werd na een stapavond naar huis gestuurd. Hij wist zich zaterdag te kwalificeren voor de finale op het toestel ringen en daarna ging de 33-jarige turner met diverse gasten naar het Holland Heineken House om deze prestatie te vieren. Daar dronk hij naar eigen zeggen "vier of vijf" biertjes.

Tijdens het kort geding betoogde advocaat Harro Knijff van NOC*NSF dat Van Gelder de volgende dag een verwarde indruk maakte "alsof hij het heel erg bont had gemaakt". Ook miste hij de training zondagochtend en kwam hij pas 's middags zijn bed uit. "Dat zorgde voor een vertrouwensbreuk." Volgens Knijff was het de tweede keer dat Van Gelder zonder bericht vertrok en onbereikbaar was. "Dat gedrag en de negatieve invloed die het heeft op de teamgenoten, zorgden voor de beslissing om hem weg te sturen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,762
Diesel1,467

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden