Transport Online - Harde winstval voor Maersk

Harde winstval voor Maersk

Harde winstval voor Maersk
12-08-2016 09:26 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

KOPENHAGEN - Het Deense scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk heeft de winst in het tweede kwartaal zien kelderen. Het grootste bedrijf van Denemarken had zowel bij zijn olie- als containerdivisie last van flinke prijsdruk.

Maersk kampt onder meer met de lage olieprijzen maar ook met structurele overcapaciteit bij zijn scheepvaartdivisie, de grootste containervervoerder ter wereld. Het concern voert daarom al een reeks kostenbesparingen door. Het onderliggende resultaat kelderde desondanks in de verslagperiode met maar liefst 88 procent, tot 134 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro). Dat was veel slechter dan kenners hadden voorzien.

Het bedrijfsresultaat (ebit) versloeg de verwachtingen wel en kwam uit op 656 miljoen dollar. "Het resultaat is onbevredigend´', aldus de nieuwe topman Søren Skou. Hij benadrukte wel dat onder meer de kostenbesparingen een "significante'' bijdrage leverden aan het "verzachten'' van de zware marktomstandigheden. Maersk zag de omzet terugvallen, van ruim 10 miljard dollar naar bijna 9 miljard dollar.

De tak van Maersk die olie wint had wederom veel last van de scherp gedaalde olieprijzen, terwijl de aanhoudend lage vervoerstarieven bleven drukken op de containerdivisie. Maersk bekijkt momenteel zijn strategische opties en overweegt naar verluidt activiteiten af te stoten.

Maersk handhaafde vrijdag de prognose voor het gehele jaar. De winst zal daarbij "significant´' onder dat van vorig jaar komen. Toen werd een onderliggend resultaat van 3,1 miljard dollar in de boeken gezet.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,684
Diesel1,266

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions