Clicky


TGE, de eerste bestelwagen van MAN

TGE, de eerste bestelwagen van MAN
11-08-2016 19:18 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

LEUSDEN - MAN debuteert in de wereld van bestelwagens met de gloednieuwe TGE. Met de TGE introduceert MAN een bestelwagen als aanvulling aan de onderkant van het huidige truckassortiment en kan het merk nu dus al een bedrijfswagen leveren vanaf een GVW van 3 ton.

Met een laadvermogensrange van 3,0 tot 50 ton ontwikkelt MAN zich tot een volwaardige serviceprovider die voor elke transportbehoefte een passende oplossing biedt. Met de nieuwe TGE brengt MAN al zijn bekende klantgeoriënteerde diensten van het trucksegment nu naar de bestelwagenklasse.

Volop ruimte en hoge laadcapaciteit

Het aanbod van carrosserievarianten bestaat uit meerdere bestelwagen versies en chassis-modellen met enkele en dubbele cabine. Vanzelfsprekend kan deze laatste af fabriek met een breed aanbod aan opbouwmogelijkheden worden geleverd. De nieuwe MAN TGE biedt een keuze uit twee wielbases, drie dakhoogten en drie lengteversies. De lengte van de gesloten bestelbussen loopt uiteen van 5.983 mm tot 6.833 mm en zelfs 7.388 mm voor de MAN TGE met grote overhang. De hoogten worden geschat op 2.340 mm, 2.575 mm en 2.800 mm.

Afhankelijk van de gekozen uitvoering bedraagt het maximale laadvolume 18,3 kuub. Standaard wordt de TGE geleverd met een van LED-verlichting voorziene laadruimte. De basisversie van de MAN TGE begint bij een maximaal toelaatbaar gewicht van 3 ton en loopt op tot maximaal 5,5 ton. Via een trekhaak kan met een aanhanger nog eens maximaal 3,5 ton worden toegevoegd. Het maximale laadvermogen van 1,5 ton van de 3,5 tons uitvoering is opvallend.

Het aanbod aan beschikbare aandrijflijnen is eveneens uitgebreid. Afhankelijk van het totale toegestane gewicht bestaat de keus uit voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. In alle gevallen kan die aandrijving gecombineerd worden met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een 8-traps automaat.

Met de MAN TGE introduceert MAN een compleet nieuwe generatie dieselmotoren. Die debuteerde ruim een jaar geleden in de volledig nieuwe en succesvolle Volkswagen Transporter en staat daarmee wederom borg voor een lange levensduur en betrouwbaarheid. Bovendien werd de krachtige viercilinder speciaal ontwikkeld met het oog op de ‘zware’ vereisten die aan een bedrijfswagen gesteld worden. Verbruik en degelijkheid spelen daarbij een grote rol, twee eigenschappen die de MAN TGE nu combineert met nieuwe, optimale verbruiks- en milieuwaarden. De reeks 1.968 cc motoren bestaat uit vermogensvarianten van 75 kW/102 pk, 90 kW/122 pk, 103 kW/140 pk en 130 kW/177 pk.

Achter het stuur van de TGE verandert de typische werkomgeving van een bedrijfswagen in een ware leefomgeving. Talloze doordachte opbergmogelijkheden ondersteunen de bestuurder bij zijn dagelijkse werkzaamheden. De bestuurdersstoelen – beschikbaar in vier verschillende designs – bieden maximale ondersteuning en vorm voor een optimaal comfort op lange afstanden. Slijtvaste bekleding – afkomstig uit de truckserie – staat borg voor een lange levensduur.

Hoog veiligheidsniveau dankzij assistentiesystemen

Met de standaard EBA (Emergency Brake Assist) levert MAN een significante bijdrage aan de verkeersveiligheid. Sensoren bespeuren gevaarlijke afstanden ten opzichte van een voorligger en ondersteunen bij het verkorten van de remafstand. De geïntegreerde EBA-functie voor in de stad remt de auto bij lage snelheden ook automatisch af en beperkt daarmee de kans op ongevallen, uitval en reparatiekosten.

De optionele achteruitrij-assistent helpt in situaties als het verlaten van een parkeervak. Aanvullend kan desgewenst ook een Trailer Assist functie worden ingeschakeld. De elektromechanische stuurbekrachtiging compenseert tegenstuurreacties, bijvoorbeeld in het geval van zijwind.

De adaptieve cruise control garandeert een hoog comfortniveau op lange stukken snelweg. De vermoeidheidsherkenning en het multicollision remsysteem vergroten het algehele veiligheidsniveau. Laatstgenoemde kan een aanzienlijke aanrijding met obstakels of andere weggebruikers voorkomen.

De nieuwe MAN TGE is vanaf maart volgend jaar te bestellen. De productie start in april 2017. De marktintroductie in Nederland staat twee maanden later gepland.

Foto's

  • Mijnders Transport
    Mijnders Transport
  • Dave-Trans
    Dave-Trans